Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Lila tjedan – tjedan ženskog zdravlja

Besplatni pregledi na HPV virus u OB dr. Ivo Pedišić Sisak

Besplatni pregledi na HPV virus u OB dr. Ivo Pedišić Sisak

Sisačka opća bolnica Dr. Ivo Pedišić priključila se ovogodišnjem „Lila tjednu – tjedan ženskog zdravlja“.

Od 6. do 12. svibnja 2019. godine u sklopu „Lila tjedna – tjedna ženskog zdravlja“ sve žene moći će na Odjelu ginekologije i opstetriciju obaviti  besplatne preventivne preglede na HPV virus.  Sve zainteresirane žene mogu se za pregled naručiti na broj telefona 044/553-248, a uzimanje obrisaka za HVP obavljat će se ponedjeljak i petak od 16 do 18 sati, utorak, srijeda i četvrtak od  13 do 15 sati, a u subotu od 11 do 13 sati. UZV pregledi, u smislu prevencije raka jajnika,  svaki ponedjeljak od 13 do 15 sati.

– Više od  99 posto raka vrata maternice uzrokuje HPV virus,  a godišnje od ove bolesti oboli gotovo 300  žena. Oko 100 ih nažalost i umre.  Hrvatska je trenutno na pretposljednjem mjestu u EU po obavljenim preventivnim pregledima, a s obzirom da preventivni pregledi spašavaju život i naša bolnica priključila se Lila tjednu sa željom da animiramo žene da obave preventivne preglede koji im doslovno mogu spasiti život- najavljuje sisačka ginekologinja dr. Željka Josić koja je i inicirala priključenje sisačke bolnice ovoj akciji za sve zainteresirane žene u dobi od 30 do 50 godina.

Naime, Lila tjedan je javno zdravstvena akcija koju je pokrenula Udruga Nismo same i kojom se ženama želi poslati poruka da vodeći brigu o drugima ne zaboravljaju sebe i da moraju voditi brigu o svom fizičkom i mentalnom zdravlju. Prevencija je izuzetno dostupna, a jednostavna pretraga može spasiti život.

Inače, proteklih tjedan, u suradnji s Udrugom SVE za NJU proveden je i niz edukativnih tribina za roditelje i učenike osnovnih i srednjih škola o važnosti preventivnog cijepljenja protiv HPV virusa, koje je besplatno za učenike osnovnih škola, a bez obzira na to procijepljenost u Hrvatskoj je i dalje daleko ispod EU prosjeka. Svi srednjoškolci imaju mogućnost besplatnog cijepljenja do 1. srpnja 2019. godine.

Pozivamo žene da se odazovu ovim našim preventivnim pregledima u sisačkoj bolnici jer oni uistinu mogu spasiti živote.


 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.