SMŽ

Projekt zaštite od poplava na području triju županija

Na području naše županije gradit će se 90 km nasipa

Na području naše županije gradit će se 90 km nasipa

Sisačko-moslavački župan sa suradnicima održao je danas u sjedištu Županije u Sisku radni sastanak s generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem, predstavnicima Hrvatskih cesta i Županijske uprave za ceste Sisačko-moslavačke županije.

 

 

Razgovaralo se o EU projektima i financiranju zaštita od poplava Sisačko-moslavačke županije. Predstavljen je projekt koji će biti financiran iz EU fondova , a vezan je na zaštitu od poplava na području Karlovačke, dijela Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije. Župan Ivo Žinić

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2019/05/HV-1.mp3?_=1

 

Na području naše županije gradilo bi se preko 90 kilometara nasipa, i to 60 km novih, i bilo bi rekonstruirano 30 km starih nasipa.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2019/05/HV-3.mp3?_=2

 

Potrebno je riješiti i imovinsko-pravne odnose. Za cijeli sustav treba riješiti oko 15 tisuća čestica

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2019/05/HV-4.mp3?_=3

 

Svi se nastavljamo na donešeni Zakon o zaštiti odnosno obrani  od poplava sliva rijeke Kupe kroz potporu Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Zakon je, podsjeća generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković,  donijela Vlada RH

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2019/05/HV-5.mp3?_=4

 

Već je odlučeno koje će biti prve dionice nasipa koje će se graditi na području naše županije, dodaje Đuroković

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2019/05/HV-6.mp3?_=5

 

Ne zaboravljaju se ni ostala područja, ali e gradnja retencije Kupčina na karlovačkom području je doprinos većoj sigurnosti  ukupnog područja sliva rijeke Kupe i Save,  jer će biti dodatna doprirodna retencija sa 150 mln.kubnih metara vode koja će se moći privremeno uskladištiti,  a kasnije, kada prođu velike vode, nesmetano ispuštati u donji tok. Na taj način će se povećati retencijski kapaciteti što će u mnogome olakšati obranu od poplava. Ukupnom koordinacijom samo možemo polučiti ukupni uspjeh, zaključio je Đuroković i zahvalio svima uključenima u realizaciju projekta na suradnji.

Dodajmo kako su nakon radnog sastanka u Sisku zamjenik župana Roman Rosavec i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković s predstavnicima Grada Popovače, na lokaciji crpne stanice u naselju Stružec (Grad Popovača), nazočili obilježavanju početka radova na izgradnji sustava zaštite naselja Donja Jelenska i Zapolic od velikih voda Save i potoka Vlahinićka.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version