SMŽ

Održana 15. “Jabuka crvenika”

Prve moslavačke jabuke ubrali župan Žinić i ministrica Vučković

Prve moslavačke jabuke ubrali župan Žinić i ministrica Vučković

U sklopu obilježavanja Dana općine Velika Ludina  održana je manifestacija početka berbe jabuka u Moslavini pod nazivom „Jabuka crvenika“. Ove godine, jubilarna 15. Manifestacija u organizaciji udruge “Voćari i vinogradari  Moslavine” održana je u voćnjaku Vrtova voća d.o.o. u Katoličkom Selišću.

 

 

Načelnik Općine Velika Ludina Dražen Pavlović podsjetio je kako se Dan općine obilježava uz početak berbe jabuka, čime je voćarstvo dobilo poseban značaj.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2019/08/CRVENIKA-1-online-audio-converter.com_.mp3?_=1

 

“Također, bitno je i to da je došlo do novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojim će Općina omogućiti poljoprivrednicima dugotrajan zakup zemlje, kako bi se i nadalje podizali nasadi “ – zaključio je Pavlović.

 

 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uoči početka berbe jabuka  sastala se u Velikoj Ludini s predstavnicima sektora proizvodnje, skladištenja i distribucije voća. Na sastanku s voćarima saslušala je aktualnu problematiku proizvodnje voća u Hrvatskoj, te odgovorila na brojna pitanja proizvođača. Tom prilikom naglasila je  potrebu za jačim udruživanjem radi snižavanja troškova proizvodnje i stanardizacije ponude koja će im osigurati bolju pregovaračku snagu. Također, podsjetila je  na Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom koji je donesen na početku mandata aktualne Vlade, ali i naglasila da se neprekidno radi na novim projektima.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2019/08/CRVENIKA-2-online-audio-converter.com_.mp3?_=2

 

 

Pokroviteljica manifestacije “Jabuka crvenika” je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, čiji je izaslanik bio župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2019/08/CRVENIKA-3-online-audio-converter.com_.mp3?_=3

 

“Imamo potencijala još puno, puno više.”

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2019/08/CRVENIKA-4-online-audio-converter.com_.mp3?_=4

 

 

Kao i svake godine, Udruga voćara i vinogradara Moslavine bira najuzornijeg vinogradara i najuzornijeg voćara. Priznanje za najuzornijeg vinogradara dobio je Ivan Podgorski, a Priznanje za najuzornijeg voćara Tihomir Peraić. U ime Tihomira Peraićaa priznanje je preuzeo njegov brat Krešo.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2019/08/CRVENIKA-5-online-audio-converter.com_.mp3?_=5

 

Kakva je bila ova voćarska godina i kakav se urod očekuje?

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2019/08/CRVENIKA-6-online-audio-converter.com_.mp3?_=6

 

 

 

Predsjednik Udruge Marijan Gašparec istaknuo je  kako je ova godina za njih posebna, naime, Udruga obilježava niz obljetnica.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2019/08/CRVENIKA-7-online-audio-converter.com_.mp3?_=7

 

Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice, također potiče osnivanje proizvođačke organizacije, za koju su zainteresirana 24 gospodarstva. Naime, upravo bi se ti gospodarstvenici mogli lakše nositi s brojnim problemima koji ih muče.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2019/08/CRVENIKA-8-online-audio-converter.com_.mp3?_=8

 

“Na području Sisačko-moslavačke županije, prema tom je planu, predviđena izgradnja jednog logističkog centra i dva skladišna kapaciteta” – napomenuo je Markota.

 

 

Po završetku berbe okupljeni su mogli uživati u tradicionalnoj štrudli s jabukama te šaranu na rašljama.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version