Petrinja

Gradonačelnik Dumbović povodom Dana bijelog štapa

Bijeli je štap produžena ruka slijepe osobe

Bijeli je štap produžena ruka slijepe osobe

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se 15. listopada, a na ovaj dan se počeo obilježavati još davne 1964. godine kada ga je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država proglasio Danom bijelog štapa. U Hrvatskoj se s obilježavanjem počelo 1996. godine pa se tako i naša država priključila mnogobrojnim zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih kojom se prilikom najšira javnost upoznaje s problematikom slijepih osoba.

Grad Petrinja usko surađuje s Udrugom slijepih Grada Siska gdje ima članova iz Petrinje, a Darinko Dumbović, petrinjski gradonačelnik uz Dan bijelog štapa svim slijepim i slabovidnim osobama upućuje čestitku, uz napomenu kako su institucije tu kad treba pomoć, a Grad Petrinja i dalje će svesrdno pomagati u rušenju svih barijera koje muče slijepe osobe.

‘Bijeli je štap produžena ruka slijepe osobe, sve ostalo što je izvan dosega toga štapa velika je nepoznanica, ali i opasnost za osobu koja ne vidi. Sljepoća je uvijek bila i bit će teška invalidnost te je stoga neophodno konstantno pratiti specifične potrebe i probleme slijepih,’ istaknuo je gradonačelnik.

Inicijativu za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu dala je gospođica Guilly d’Herbmont 15. listopada 1930. godine. No, tek nakon Drugog svjetskog rata se bijeli štap, i to kao tzv. dugi bijeli štap, počinje koristiti kao pomagalo za kretanje slijepih.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu je 39 milijuna slijepih te je prevalencija sljepoće oko 5 na 1000 stanovnika. U Hrvatskoj je prevalencija oštećenja vida kao uzroka invaliditeta oko 10 na 1000 stanovnika.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version