Kutina

U Kutini obilježen Dan sjećanja na prvu civilnu žrtvu u Domovinskom ratu

Na pročelje OŠ “Vladimira Vidrića” postavljena spomen-ploča

Na pročelje OŠ "Vladimira Vidrića" postavljena spomen-ploča

Ispred OŠ Vladimira Vidrića obilježen je Dan sjećanja na prvu civilnu žrtvu u Domovinskom ratu, Nikolu Perića.

Tom prigodom svečano je otkrivena spomen ploča postavljena na pročelje škole za prvu civilnu žrtvu i sve civilne stradalnike u Domovinskom ratu nedaleko mjesta pogibije Nikole Perića i stradanja civila tog kobnog dana 30. listopada 1991. kada se dogodilo raketiranje Kutine.

 

 

Grad Kutina je prije tri godine na prijedlog Odbora za branitelje donio odluku o obilježavanju toga dana. Tako je u nazočnosti članova obitelji Perić, gradska delegacija kod spomen ploče na pročelju Osnovne škole Vladimira Vidrića upalila lampione i prigodnim govorom u Maloj dvorani osnovne škole podsjetila na prvu civilnu žrtvu Domovinskog rata u Kutini.

 

 

Gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić, u pozdravnom govoru podsjetio je na tadašnju situaciju u Kutini koja je imala važan geostrateški položaj u Domovinskom ratu velikim dijelom i zbog kemijske industrije koja je mogla izazvati katastrofu ogromnih razmjera te da je i Kutina u to vrijeme bila grad nad kojim je izvršena zločinačka agresija u kojoj su napadnuti civili unatoč tome što tada nije bila mjesto bojišnice.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2019/10/ZLATKO.mp3?_=1

 

Damir Badanjak, predsjednik Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Kutine ističe kako je obilježavanje Dana sjećanja na prvu civilnu žrtvu u Domovinskom ratu jedan od uspješno provedenih projekata Udruga proisteklih iz rata Grada Kutine i gradonačelnika Zlatka Babića nakon dugogodišnje tendencije da se u Kutini obilježi dan prvog raketiranja Kutine te ratni zločin u kojem je život izgubila civilna žrtva.

 


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version