Ostalo

Zasadi drvo, ne budi panj!

Kolektivna sadnja drveća u Hrvatskoj, odazvao se i petrinjski gradonačelnik

Kolektivna sadnja drveća u Hrvatskoj, odazvao se i petrinjski gradonačelnik

25., 26. i 27. listopada ove godine diljem Lijepe naše provodit će se inicijativa ‘Dani kolektivne sadnje drveća’. Radi se o građanskoj inicijativi koja ima cilj potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da samostalno ili u suradnji sa svojim lokalnim jedinicama samouprave u tri dana diljem Hrvatske na privatnim i javnim površinama zasade što više stabala kako bi doprinijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina i time istaknuli važnosti i brojne dobrobiti drveća i zelenila, osobito u urbaniziranim sredinama.

Sadnja na javnim površinama i sve vezano uz sadnju na javnim površinama provodi se isključivo u suradnji i uz odobrenje jedinica lokalne samouprave. Inicijativa je isključivo građanska i nije svojim djelovanjem vezana niti za jednu političku stranku te ne služi za promociju istih. Također, inicijativa ni na kojoj razini djelovanja ne prima financijske donacije.

 

 

Ovoj inicijativi kojim se također borimo i protiv deforestacije službeno se odazvao i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, a na kojem će području sa svojim suradnicima saditi drveće saznat će se kada akcija krene.

Akciji se možete pridružiti i vi. Lopate i sadnice u ruke i krenimo! Više o svemu možete saznati ovdje.

Ako se i dalje pitate zašto biste trebali posaditi barem jednom drvo, evo nekoliko činjenica – stabla pružaju hlad koji smanjuje temperaturu zraka koja nastaje kao posljedica zagrijavanja umjetnih površina u naseljenim područjima (tzv. toplinskih otoka). Također, smanjuju količinu buke, količinu štetnog sunčevog zračenja te  brzinu vjetra. Nadalje, privlače kukce i ptice te time povećavaju bioraznolikost, uljepšavaju urbane sredine, doprinose vlažnosti zraka, spremaju ugljični dioksid iz zraka i time pridonose borbi protiv klimatskih promjena.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version