SMŽ

27. obljetnica ustrojavanja 12. domobranske pukovnije Petrinja

Izaslanstva odala počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća

Izaslanstva odala počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća

Na sam blagdan Svih svetih, 01. studenoga svetom misom u u crkvi sv. Lovre za sve poginule, nestale i umrle pripadnike postrojbe započelo je obilježavanje 27 godina od ustrojavanja 12. domobranske pukovnije Petrinja. Postrojba je ustrojena 01. studenoga 1992. godine, a obilježavanje obljetnice organizirala je  Udruge ratnih veterana – veterana Domovinskog rata Grada Petrinje.

Obilježavanje je nastavljeno u nedjelju, 03. studenog  kod Središnjeg križa na groblju sv. Benedikta gdje su brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće. Kao izaslanik predsjednika Vlade i predsjednika Hrvatskog sabora počast poginulim suborcima odao je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

 

 

Podsjetio je na početke ustrojavanja postrojbi na ovim područjima

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2019/11/DOMOBRANI-1.mp3?_=1

 

 

Ustrojem domobranstva nastaju pukovnije, podsjeća župan.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2019/11/DOMOBRANI-2.mp3?_=2

 

Formiranje 12. domobranske pukovnije imalo je višestruku ulogu. Jedno je obrana ovih dijelova, obrana Banovine od Mošćenice sve do ušća rijeke Gline u Kupu, ali je ostala druga važna zadaća, da vratimo ovaj dio Republike Hrvatske i da dobijemo slobodu i na tim dijelovima.

 

 

Ta zadaća je ispunjena, završena i u konačnici postignuta sudjelovanjem u veličanstvenoj osloboditeljskoj akciji „Oluja“, rekao je u ovoj prigodi predsjednik Gradskog vijeća grada Petrinje Nenad Radošević.


 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version