Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Blagdan je Svete Lucije

Ako pšenicu niste posijali na Svetu Barbaru, možete to učiniti danas

13. prosinca obilježava se blagdan Svete Lucije, kada se po tradiciji sije pšenica i počinje se odbrojavati 12 dana do Božića. No, osim sijanja pšenice na ovaj dan postoji još nekoliko zanimljivih običaja.

Jedan od običaja za mlade je da na papiriće napišu 13 muških/ženskih imena i svakog dana, počevši od danas, izvlače po jedno ime, a papirić spale. Na sam Božić ostat će im jedan papirić na kojem će pisati ime njihovog budućeg dečka/cure. Pozor – nemojte viriti koje ime izvlačite jer će tako biti zanimljivije kada na sam Božić saznate tko vam je u sljedećoj godini suđen. U nekim dijelovima Hrvatske mladi ispunjavaju 12 papirića, a jedan ostave prazan. Ako baš taj prazan papirić ostane na Božić, znači da će sljedeće godine biti samci.

Također,  još jedan zanimljiv običaj kaže da se od danas pa do Božića počinju zapisivati vremenske prilike. Ovako ćemo znati kakvo će nam biti vrijeme 12 mjeseci u sljedećoj godini.

Sveta Lucija zaštitnica je slijepih (i u fizičkom i u duhovnom smislu) te krojača i kovača. Zbog svoje vjere je 303. godine podnijela mučeništvo – progonitelji kršćana su joj nakon mučenja mačem odrubili glavu.

Jedna legenda pripovijeda da je jedan mladić bio očaran ljepotom Lucijinih očiju. Lucija je tada sama sebi iskopala oči, da ih pošalje nasrtljivom mladiću kako bi ga se riješila. Mladi poganin je bio toliko ganut Lucijinom gestom da je i sam postao kršćaninom i svjedokom vjere koju je Lucija djelom pokazala. Priča kaže da joj je Bog dao nove oči.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.