Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Obilježava se Međunarodni dan ljudskih prava

Načela Deklaracije o pravima čovjeka uvedena su i u Ustav Republike Hrvatske

Načela Deklaracije o pravima čovjeka uvedena su i u Ustav Republike Hrvatske

Davne 1948. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila je Opću deklaraciju o ljudskim pravima te se 10. prosinca od tada obilježava kao Međunarodni dan ljudskih prava. Deklaracija se temelji na poštivanju  ljudskog dostojanstva kao neotuđivog i jednakog prava svakog čovjeka, a također je po prvi puta u povijesti čovječanstva priznato pravo svih ljudi na ‘život, slobodu i sigurnost… bez ikakvih razlika’.

Načela deklaracije uvedena su i u Ustav Republike Hrvatske pa su tako u Hrvatskoj svi jednaki pred zakonom i svatko ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama.

Iako su ljudska prava zajamčena zakonom, svjedoci smo da se krše na svakom koraku. Stoga UN poziva svakog ponaosob da pomogne u zaštiti nečijih prava već danas: ‘Iskoračite i obranite prava izbjeglica i migranata, osoba s invaliditetom, LGBT osoba, žena, djece, autohtonog stanovništva, manjinskih skupina ili bilo koga drugog tko je u opasnosti od diskriminacije ili nasilja’.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.