Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Iz policijske bilježnice

Provodi se operativna akcija ‘Mir i dobro’

Pirotehnička sredstva nisu igračke!

Pirotehnička sredstva nisu igračke!

Operativna akcija ‘Mir i dobro’ provodi se već 26. godinu zaredom s ciljem smanjenja ozljeda zbog nestručnog i nezakonitog korištenja pirotehničkih sredstava. Koliko je ova akcija važna govori podatak iz prošle godine da je najmlađe dijete s ozbiljnim ozljedama zadobivenim ovim sredstvima imalo svega četiri godine! Stoga iz policije poručuju – pirotehnička sredstva nisu igračke!

Tijekom prošlogodišnje operativne akcije ‘Mir i dobro’ od posljedica korištenja pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava ukupno su ozlijeđene 23 osobe, 7 ih je zadobilo teške tjelesne ozljede, dok je 16 osoba lakše ozlijeđeno.Također, uslijed nezakonite uporabe vatrenog oružja došlo je do oštećenja na 4 kuće, 3 automobila i 21 drugog objekta. Tijekom prošlogodišnje akcije ‘Mir i dobro’ oduzet je 41 komad oružja, 2.121 komad streljiva raznog kalibra, 7 komada eksplozivnih sredstava te 394 komada raznih pirotehničkih sredstava.

Iako se brojke čine poprilično crne, važno je napomenuti kako ova akcija uvelike smanjuje broj ozlijeđenih – s obzirom na blagdane 2017./2018. u prošlogodišnjem blagdanskom razdoblju smanjio se za čak 40 posto.

Posebno se apelira na roditelje  djece da ne kupuju pirotehnička sredstva djeci i ne daju im da ih koriste sami i bez nadzora jer ne postoji dječja pirotehnika. No, apelirala se i na sve građane da vode računa i ne bacaju pirotehniku u blizini škola, bolnica i sličnih ustanova te također  pirotehnička sredstva ne koriste u blizini životinja,  ne bacaju ih na životinje, prema skupinama ljudi, djece jer se događa da pirotehničko sredstvo upadne u odjeću i pored ozljede od eksplozije izazove i opekline.


 

 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.