Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

S prvim danom nove godine stupile na snagu porezne reforme

Uvodi se i poseban porez na kavu i sokove

I ove godine kao i mnogih do sada, s početkom nove godine stupile su na snagu i mnoge izmjene zakona u Republici Hrvatskoj. Ovdje je nekoliko poreznih reformi koje su najzanimljivije većini građana:

– Mlađi od trideset godina plaćaju manji porez – mladi do 25 godina starosti od sada neće morati plaćati porez na dohodak, odnosno umanjenjena je obveza poreza na dohodak za sto posto, dok oni od 26 do 30 godina plaćaju porez umanjen za 50 posto.

– Niža stopa PDV-a za ugostiteljstvo – izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost od početka 2020. donose i sniženu stopu PDV-a od 13 posto za pripremanje i usluživanje jela u ugostiteljskim objektima. Ovim se odustalo od namjere da se opća stopa PDVa- smanji s 25% na 24%.

– Poseban porez na sokove i kavu – uvodi se oporezivanje bezalkoholnih pića prema udjelu šećera, kao i dodatno oporezivanje energetskih napitaka. Za tri mjeseca Vlada bi trebala donijeti uredbu prema kojoj ćemo točno znati koliko ćemo veći porez plaćati na određene sokove, a posebni porez na kavu i bezalkoholna pića plaćat će se prema masi ili volumenu proizvoda, udjelu šećera te udjelu kofeina, metil-ksantina i taurina.

– Porez na dobit – izmjenama Zakona o porezu na dobit podiže se prag ostvarenih prihoda za plaćanje poreza na dobit po stopi od 12 posto s 3 milijuna kuna na 7,5 milijuna kuna. Oni koji godišnje imaju prihode veće od 7,5 milijuna kuna i dalje će imati stopu poreza na dobit od 18 posto. Također, fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost te obrtnici koji plaćaju porez na dohodak, postaju obveznici poreza na dobit i vode poslovne knjige prema računovodstvenim propisima s 3 na 7,5 milijuna kuna primitaka na godišnjoj razini.

– Fiskalizacija – potrebno je fiskalizirati i ponude, a ne samo račune – ovaj zakon stupit će na snagu od 1. travnja 2020. godine. Fiskalizirat će se narudžbe, ponude i slični dokumenti koji se izdaju prije samog računa, a naplaćuju se gotovinom.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.