KULTURA

Izložba o vrlo vrijednoj geološkoj baštini u petrinjskoj galeriji

Mala, ali iznimno vrijedna zbirka fosila

Mala, ali iznimno vrijedna zbirka fosila

U petrinjskoj Galeriji Krste Hegedušića otvorena je izložba ‘Pliocenski i pleistocenski rilaši Petrinje’ koja prikazuje malu, ali veoma vrijednu zbirku geološke baštine Petrinje i Banovine. Radi se o ostacima životinja koje su u ovim krajevima živjele prije nekoliko desetaka tisuća pa do nekoliko milijuna godina pa se tako mogu vidjeti mamutova kljova, zubi pa čak i bedrena kost.

 

 

Na otvaranju izložbe govorio je profesor biologije Matija Bučar te dr. sc. Jadranka Mauch Lenardić iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koja se već tri i pol desetljeća bavi životinjama koja imaju surle i kljove, prije svega ostacima mamuta. Dio izložbe odnosi se upravo na ostatke ovakvih, kopnenih životinja, dok je dio o ostacima životinja koje su živjele u Panonskom moru.

 

 

Kako je istaknula Lenardić, mamuti koji su živjeli na petrinjskom području dobro su se hranili jer je vegetacija bila bujna, klima je bila toplija nego danas, a koncentracija ugljičnog dioksida također veća, no usprkos svemu tome život je bujao.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2020/02/FOSILI1.mp3?_=1

 

 

Svi pronađeni fosili su konzervirani na Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, a izloženi su na različitim mjestima, primjerice na Učiteljskom fakultetu u Petrinji, u Gradskom muzeju Sisak te Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu. Doktorica Lenardić smatra da je petrinjski kraj geološki nepravedno zanemaren.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2020/02/FOSILI2.mp3?_=2

 

Profesor Bučar kaže da je u našem kraju živio velik broj mastodonata od 6 do 16 tona, a to je i područje na kojem se nalaze ostaci čak triju mora.

 

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2020/02/FOSILI3.mp3?_=3

 

 

Već se desetak godina radi na promoviranju Zrinske gore kao prirodne, kulturne i povijesne baštine, a ova izložba samo je jedan dio tih napora.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2020/02/FOSILI4.mp3?_=4

 

Otvorenju izložbe prisustvovao je i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji se zahvalio svima koji su radili na ovoj vrijednoj izložbi te podržao nastojanja zaštite Zrinske gore kao regionalnog parka prirode.

 

 

Izložba ostaje otvorena do 5. ožujka.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version