Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Okrugli stol o koronavirusu u Zavodu za javno zdravstvo SMŽ

Inkubacija traje 14 dana

Inkubacija traje 14 dana

Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije organizirao je Okrugli stol o novom koronavirusu i virusima gripe. Okrugli stol organiziran je s ciljem informiranja javnosti o novom virusu te mjerama prevencije širenja koronavirusa, ali i gripe.

 

DSC_0076

 

Dr. Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, govorio je o koronavirusu te srodnosti s ostalim betakoronavirusima, npr. SARS-om. Doktor Brkić predstavio je slične slučajeve prijenosa bolesti sa životinja na čovjeka te objasnio zašto smo toliko zabrinuti tim novim virusom.

– O virusima gripe puno toga znamo, kaže dr. Brkić

 

 

DSC_0081

 

Dr. Sonja Pajtlar, specijalistica epidemiologije i voditeljica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, istaknula je da do sada ne bilježi ni jedan slučaj pacijenta zaraženog koronavirusom te da su sve službe spremne za prihvaćanje mogućih pacijenata. Doktorica Pajtlar naglasila je da nisu nužno sve osobe s respiratornim virusom zaražene koronavirusom.

 

 

– Mi smo u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo spremni za buduću moguću situaciju odnosno dolazak nekoga tko je sumnjiv.

 

DSC_0083

 

Klinička slika koronavirusa vrlo je slična kliničkoj slici gripe. No razlika je, a to je i najopasnije, što inkubacija koronavirusa traje 14 dana, pojasnila je dr. Tonka Jozić-Novinc, specijalistica infektologije i voditeljica Odjela za infektologiju Opće bolnice „dr. Ivo Pedišić“ u Sisku

 

 

DSC_0074

 

Ravnatelj OB Sisak dr. Tomislav Dujmenović izvjestio je kako je i on, zajedno sa ravnateljima županijskih  bolnica i klinika  u Hrvatskoj na poziv ministarstva zdravstva bio na radnom sastanku

 

 

DSC_0085

 

O novom koronavirusu govorila je i dr. Tajana Juzbašić, specijalistica medicinske mikrobiologije i parazitologije, kao i izvorištima virusa kod životinja.

 

 

Kod virusa SARS-a stopa smrtnosti  je bila 10 posto, a kod MERS-a 34% podsjeća dr. Juzbašić, a za sada po broju oboljelih i po broju umrlih stopa smrtnosti od novog koronavirusa je 2 posto. Ipak zbog brzine s kojom se ova epidemija dogodila, a inkubacija traje 14 dana potrebna su  hitna daljna znanstvena istraživanja da bi iz ove priče svi mogli izaći sa sretnim ishodom, zaključila je dr. Juzbašić.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.