Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

U Petrinji projekt ‘Lipa ilirika’

Želi se zaštiti genofond četiri lipe zasađene u doba Napoleona

Želi se zaštiti genofond četiri lipe zasađene u doba Napoleona

U Petrinji je održan terenski sastanak s predstavnicima Hrvatskog šumarskog instituta na temu kloniranja stare lipe (Tiliagrandifolia). Svrha projekta kojeg provodi Grad Petrinja u suradnji s Hrvatskim šumarskim institutom je očuvanje genofonda zaštićenih stabala četiri stoljetne lipe iz doba ilirskih provincija koje krase gradski park, a koje su ovdje posadili francuski vojnici iz vremena Napoleona.

Obavljeno je prikupljanje plemki s četiri zaštićena stabala lipe ilirke koje će se cijepiti na već pripremljene podloge na temelju kojega se dobiva stablo jednakih genetskih obilježja kao i matično stablo. Samim time osiguran je daljnji razvoj stabala s dominantnim obilježjima te bi se za svaki proizvedeni klon prilikom isporuke izradio poseban certifikat, odnosno svjedodžba, o porijeklu sadnog materijala.

 

lipa ilirika2

 

Na ovaj način će se dobiti genetski identična nova stabla te će se njihovom daljnjom sadnjom i promocijom omogućiti vječnost ilirskih lipa.

S obzirom na klimatske promjene koje  negativno utječu na zaštićena stabla te dovode do njihovog bržeg propadanja pokrenut je projekt sprječavanja gubitaka takvih jedinstvenih i neprocjenjivih gena. Misija projekta je očuvanje zaštićenih stabala u njihovom izvornom obliku kako bi se sačuvala bogata povijesna i estetska simbolika Grada Petrinje.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.