Ostalo

Sisačka bolnica organizira “Dan otvorenih vrata” povodom Svjetskog tjedna glaukoma

U srijedu, 11. ožujka od 9 do 17 sati u očnoj ambulanti OB Sisak

U srijedu, 11. ožujka od 9 do 17 sati u očnoj ambulanti OB Sisak

Svjetski tjedan glaukoma ove se godine obilježava od 8. do 14. ožujka. Glaukom je bolest koja bez upozorenja i simptoma postepeno oštećuje vid, a bez liječenja može voditi i do sljepoće. Glaukom je prvi uzrok nepovratnog gubitka vida i drugi najčešći uzrok sljepoće u svijetu.

Pretpostavlja se da 4,5 milijuna ljudi oslijepi zbog posljedica glaukoma. Zastrašujuća predviđanja govore da će taj broj do kraja 2040. godine narasti do 11 milijuna. Upravo zbog toga što glaukom u početku nema simptoma često se naziva “tihim ubojicom” vida. Ipak, postoje određeni čimbenici rizika za njegov nastanak. Glavni čimbenik rizika za nastanak glaukoma je povišeni očni tlak, a drugi je dob.

Glaukom se najčešće pojavljuje nakon 40. godine života i njegova pojavnost raste s godinama. To znači da sve osobe koje dolaze na pregled zbog prvih naočala trebaju kontrolirati očni tlak i napraviti pregled vidnog živca. Posebno oprezni moraju biti i visoko kratkovidni ljudi, a svakako treba spomenuti i nasljeđe. Ukoliko uži član obitelji boluje od glaukoma, ostali članovi obitelji imaju čak 10 puta veći rizik za razvoj bolesti. Zato je važno obaviti jednostavan i bezbolan pregled kod oftalmologa koji pouzdano može otkriti simptome bolesti te uputiti bolesnika na daljnju obradu.

Odjel za oftalmologiju i optometriju Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić” Sisak uključen je u Nacionalnu kampanju ranog otkrivanja glaukomske bolesti. Tako će u srijedu, 11. ožujka od 9 do 17 sati u očnoj ambulanti sisačke bolnice biti organiziran “Dan otvorenih vrata” za građane Siska i Sisačko-moslavačke županije.

Pozivaju se svi građani da se pridruže ovoj akciji i dođu besplatno izmjeriti svoj očni tlak. Uputnica za mjerenje tlaka nije potrebna, a građani mogu dobiti i sve informacije u svezi glaukomske bolesti.

Aktivnosti povodom Svjetskog tjedna glaukoma organiziraju se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH, odnosno Referentnog centra za glaukom pri KBC Sestre milosrdnice Zagreb te uz potporu Hrvatskog oftalmološkog i optometrijskog društva.

 


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version