Petrinja

U Petrinjskoj kući zdravlja besplatan color doppler za 17 osoba

Žele smanjiti liste čekanja i rasteretiti zdravstveni sustav

Žele smanjiti liste čekanja i rasteretiti zdravstveni sustav

U Petrinjskoj kući zdravlja danas je održana javnozdravstvena akcija u kojoj su zainteresirani mogli obaviti color doppler vratnih žila. Pretragu je radila dr. med. neurolog Nela Šabanović Vidnić, voditeljica Odjela za neurologiju Opće bolnice ‘Dr. Ivo Pedišić’, a prisustvovala je i zamjenica gradonačelnika, dr. Viktorija Kaleb.

 

 

Dr. Kaleb ovom je prilikom rekla kako se na ovakvu pretragu u glavnoj županijskoj bolnici čeka godinu dana te ju je zahvaljujući akciji koja je danas organizirana obavilo 17 osoba samo na osnovi telefonskog poziva.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2020/03/COLORDOPPLER1.mp3?_=1

 

Dr. Nela Šabanović Vidnić istaknula  je da se na ovaj način, u suradnji s Udrugom ‘Naš život’ te županijskim uredom Hrvatske liječničke komore pokušavaju smanjiti liste čekanja koje su dugačke.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2020/03/COLORDOPPLER2.mp3?_=2

 

 

Color doppler je neinvanzivna pretraga kojom se ultrazvučno pregledavaju vratne žile te se vrlo brzo može saznati postoji li opasnost od moždanog udara.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2020/03/COLORDOPPLER3.mp3?_=3

 

Postoje mnoge skupine ljudi koje nose povećani rizik od moždanog udara, a zanimljivo je da su posebno ugrožene žene od 50 do 60 godina starosti.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2020/03/COLORDOPPLER4.mp3?_=4

 

Na pitanje je li povećana ili smanjena smrtnost od moždanih udara u našoj županiji dr. Šabanović Vidnić je rekla da je prema studiji u kojoj su podaci o smrtnosti od moždanog udara u 2016. uspoređeni s brojem smrtnih slučajeva u  2018., taj broj smanjen za čak 36 posto.

 

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2020/03/COLORDOPPLER5.mp3?_=5

 

Radmila Vlak iz Udruge ‘Naš život’ koordinatorica je projekta kojim se organiziraju javnozdravstvene akcije kao što je ova današnja. Ovakvim akcijama žele se smanjiti liste čekanja i rasteretiti zdravstveni sustav, istaknula je Vlak.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2020/03/COLORDOPPLER6.mp3?_=6

 


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version