Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Vijesti ne nastaju u izolaciji

SNH i HND nude Stožeru civilne zaštite RH pomoć i podršku

SNH i HND nude Stožeru civilne zaštite RH pomoć i podršku

S obzirom na pandemiju koronavirusa i Odluku o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja, koja je 19. ožujka 2020. stupila na snagu, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) ponudili su suradnju Stožeru civilne zaštite RH te ponovili zahtjev kojeg su 15. ožujka 2020. uputili i Ministarstvu kulture kao prilog Vladinim mjerama za zaustavljanje epidemije koronavirusa.

“Masovni mediji danas imaju mogućnost brzog dolaska na svaki ekran, u svaku izolaciju ili karantenu. Međutim, vijesti ne nastaju u samoizolaciji ni samo na temelju pretraživanja interneta. Kvalitetno izvještavanje nije moguće osigurati bez novinarske prisutnosti na brojnim mjestima kriznih događaja. To podrazumijeva i povećanu izloženost reportera mogućnosti zaraze koronavirusom”, stoji u dopisu.

HND i SNH od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske traže da uvaži i reagira na sljedeće:

SNH i HND traže da se za sve novinare, fotoreportere, snimatelje i tehničare na zadacima osiguraju zaštitna sredstva i, u slučaju sumnje na zarazu, brza testiranja na prisutnost koronavirusa. Stožer civilne zaštite RH trebao bi uputiti i apel urednicima i nakladnicima da maksimalno zaštite novinarke i novinare, snimatelje, fotoreportere, tehničare i druge medijske radnike koji ovih dana izvještavaju o epidemiji koronavirusa ili Stožer sam omogućiti ta sredstva.

Zbog mjera koje su uvedene  vlasti trebaju koristiti veće prostorije za tiskovne konferencije ili pronaći druga (digitalna) rješenja.

Bude li proglašena opća karantena – tražimo da se omoguće dozvole za slobodno kretanje svim novinarima, svim fotoreporterima i svom tehničkom osoblju koji izlaze na teren, a koji imaju odgovarajuću press-iskaznicu matične redakcije ili člansku iskaznicu Hrvatskog novinarskog društva ili Međunarodnu novinarsku iskaznicu ili iskaznicu Sindikata novinara Hrvatske. Prema preporukama Europske federacije novinara (EFJ), ponavljamo da svi novinari moraju zadržati slobodu kretanja, imati pristup konferencijama za medije i svim informacijama koje dolaze od vlasti, uključujući znanstvene podatke i preporuke koje su u dovele do odluka političkih lidera.

“Također, HND i SNH nude Stožeru civilne zaštite RH svu pomoć i podršku, naravno, unutar svojih ingerencija”, stoji u dopisu HND-a i SNH.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.