Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Noć knjige 2020.

#sknjigomnisiizoliran

#sknjigomnisiizoliran

U organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Knjižnica grada Zagreba, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portala za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatske udruge školskih knjižničara i uz financijsku potporu ZANE, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba u četvrtak 23. travnja povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige održava se deveta po redu Noć knjige. Ovogodišnja Noć knjige posvećena je aktualnoj temi promjene. Promjena je zahvatila i Noć knjige koja će se po prvi puta održati u virtualnom svijetu.

S porukom S knjigom nisi izoliran! iz svijeta fikcije kao zaštitno lice ovogodišnje Noći knjige,  stigao je knjiški patuljak – Čituljak – podsjetnik zašto je upravo danas važno čitati. Premda imun na ljudske bolesti, na licu nosi masku, upozoravajući nas da kao knjiški junak dijeli sudbinu čovjeka.

Svečano otvaranje Noći knjige, koje se osam godina održavalo u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a ove mu je godine domaćin trebao biti grad Rijeka, održat će se na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije te Facebook stranici i You Tube kanalu Noći knjige. U specijalnoj emisiji bit će predstavljeni najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj.

Noć knjige obilježit će gotovo 200 različitih programa knjižara, antikvarijata, svih vrsta knjižnica, osnovnih i srednjih škola, vrtića, kazališta, ilustratora, prevoditelja, pisaca i drugih kreativaca i ustanova „prijatelja knjige“ iz svih dijelova Hrvatske.

U Sisačko –moslavačkoj županiji brojna su događanja povodom ove manifestacije. Tako će se Noć knjige obilježiti kroz četiri programa u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice “Ante Jagar” Novska. Riječ je o pričaonici z adjecu, promociji knjige Nastje Kulović, virtualnoj izložbi i nagradnoj igri.

Knjižnica i čitaonica Kutina organizira virtualnu izložbu,virtualni kviz te se pušta  snimka lutkarske predstave. Najuspješnijima kvizašima daje se 50% popusta na članarinu u Knjižnici.

Osnovna škola Zorke Sever Popovača priređuje virtualnu izložbu u organizaciji učenika i školske knjižničarke.

U virtualnoj knjižnici Osnovne škole Viktorovac Sisak Čituljak će učenike upoznavati sa zanimljivostima iz svijeta klasične i suvremene književnosti te im pripremiti čitateljski kviz.

Ekonomska škola Sisak priređuje virtualni susret predstavljen i na platformi za učenje na daljinu kojim će se sisački pjesnici predstaviti učenicima i nastavnicima Ekonomske škole.

Industrijsko-obrtnička škola Sisak sudjeluje u ovoj manifestaciji u virtualnim učionicama. U  posebno otvorenim kanalima učenici će sa svojim nastavnicima izmjenjivati preporuke za čitanje, objavljivati zanimljive tekstove ili postavljati internetske poveznice na kojima su tekstovi vrijedni čitanja.

Više vijesti

Copyright © 2023 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.