Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Međunarodni dan biološke raznolikosti

U Hrvatskoj je više od 30 tisuća biljnih i životinjskih vrsta

U Hrvatskoj je više od 30 tisuća biljnih i životinjskih vrsta

 

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibnja Međunarodnim danom biološke raznolikosti s ciljem ukazivanja na veliku ulogu koju biološka raznolikost ima u održivom razvoju. I Republika Hrvatska pridružila se tim nastojanjima pa je 2003. godine donošenjem Zakona o zaštiti prirode Hrvatski sabor odredio da se 22. svibnja obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

Biološka raznolikost označava svu različitost života na Zemlji, životinjske i biljne vrste, ekološke sustave i krajolike. Danas je poznato 1,75 milijuna vrsta, no znanstvenici smatraju da ih je mnogo više, po nekim procjenama do 100 milijuna. Očuvanje okoliša i prirodne bioraznolikosti ključ je za stvaranje zdrave i održive budućnosti. Danas vrste izumiru tisuću puta brže zbog ljudskog čimbenika, a narušenu stabilnost ekosustava na kraju će osjetiti upravo čovjek.

U Hrvatskoj je  gotovo 9000 vrsta biljaka, no pretpostavlja se da čak 15 % vrsta hrvatske flore još nije zabilježeno. U našem okruženju  živi oko 24 000 vrsta životinja, a najviše je beskralježnjaka – kukaca, pauka, rakova – što je uistinu velik broj vrsta u odnosu na relativno malu površinu.

Sve su vrste, uključujući  čovjeka, dio raznolikog ekosustava u kojemu svatko ima svoju ulogu, a svaki poremećaj bioraznolikosti može imati dalekosežne posljedice kako za same ekosustave, tako i za ljudske živote.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.