Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

U Čigoču dvadesetak aktivnih gnijezda bijele rode

Roda je snažan simbol suživota čovjeka i prirode

Roda je snažan simbol suživota čovjeka i prirode

Europsko selo roda Čigoč trenutačno ima dvadeset aktivnih gnijezda bijele rode. Riječ je o istom broju gnijezda kao i lani, no manjem u odnosu na prethodna desetljeća.Aktivno gnijezdo je svako gnijezdo u kojem je prisutan par ili bar jedna roda.

Od početka osamdesetih godina prošloga stoljeća broj aktivnih gnijezda u Čigoču se smanjio gotovo na trećinu. Manji broj gnijezda koja naseljavaju rode po povratku iz Afrike, bilježi se i u drugim mjestima u Parku prirode Lonjsko polje. Na području cijelog Parka trenutačno je 71 aktivno gnijezdo.

Monitoring roda (foto Park prirode Lonjsko polje) (2)

Djelatnici Parka redovito rade tzv. monitoring čime utvrđuju brojnost populacija ptica. Uoči Svjetskog dana ptica selica koji se diljem svijeta obilježava u subotu, objavili su kako je populacija bijele rode u Lonjskom polju u opadanju te kako njezinu očuvanju treba doprinijeti čovjek.

„Roda je snažan simbol suživota čovjeka i prirode. Dok sela naseljavaju ljudi koji se bave tradicionalnom poljoprivredom, bit će i roda koje će dolaziti svake godine.Nažalost, tradicionalne je poljoprivrede sve manje. Kroz višegodišnji monitoring primijetili smo da je smanjenje broja roda koje dolaze na gniježđenje, proporcionalno padubroja stanovnika.U selima diljem Posavine dominira staro stanovništvo, mladi se iseljavaju, poljoprivreda se napušta, a površine koje su se nekada obrađivale, zarastaju, pa s njima nestaju i mali kanali te bare. To za rode znači manje hrane“, kazala je Valerija Hima, stručna voditeljica u Javnoj ustanovi Park prirode Lonjsko polje.

Bijele se rode gnijezde na krovovima kuća te električnim stupovima u selima. Hrana im je tako lako dostupna i tu se osjećaju sigurno.

Monitoring roda (foto Park prirode Lonjsko polje)

Kako bi zadržali rode u Lonjskom polju, stručnjaci Parka uz potporu njemačke zaklade EuroNatur već nekoliko godina rade na revitalizaciji hranilišta za rode. Među ostalim, čiste zarasle kanale i pašnjake. Sustavno surađuju i s Hrvatskom elektroprivredom. Na krovovima kuća i električnim stupovima postavljaju se podlošci za rodina gnijezda, a radi se i na izolaciji žica i električnih stupova. Sve to daje dobre rezultate, ali za dugoročan opstanak bijele rode, strogo zaštićene životinjske vrste u Hrvatskoj, s tim se naporima ne smije stati.

Djelatnici Parka sada znatiželjno promatraju rodina gnijezda i pitaju se koliko će ptića uskoro iz njih proviriti. Ima godina kada iz gotovo svakoga gnijezda proviruje samo po jedna glavica, a ima i godina kada iz svakoga gnijezda zrak siječe po nekoliko gladnih kljunova.

Roda (foto Park prirode Lonjsko polje)

Što se događa u Čigoču, uskoro će moći vidjeti svi zaljubljenici u ptice. Naime, Park prirode Lonjsko polje za posjetitelje se otvara u ponedjeljak 11. svibnja 2020. godine.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.