Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Preporuke za organizaciju izbornih skupova

S obzirom na epidemiološku situaciju i epidemiju bolesti COVID-19 u Hrvatskoj

S obzirom na epidemiološku situaciju i epidemiju bolesti COVID-19 u Hrvatskoj

Na internetskoj stranici KoronaVirus.hr objavljene su preporuke za organizaciju izbornih skupova zbog zaštite sudionika izbornih skupova tijekom izbornog procesa s obzirom na epidemiološku situaciju i epidemiju bolesti COVID-19 u Hrvatskoj.

Preporuke se odnose na organizatore, građane, službene osobe, govornike i izvođače te ostale osobe koje će sudjelovati na izbornim skupovima.

 

Izborni skupovi

Preporučuje se, ako postoji mogućnost, organiziranje izbornih skupova na otvorenom.

Vidljive obavijesti
Na ulazu u prostor gdje se održava izborni skup (bilo da je riječ o otvorenom prostoru ili zatvorenom) ili neposredno nakon ulaza na vidljivom je mjestu potrebno postaviti obavijest o obvezi pridržavanja općih higijenskih mjera i mjera fizičkog distanciranja u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Pojačana osobna higijena
Potrebno je izbjegavati nečistim rukama dodirivati usta, nos, oči i lice. Ruke se moraju redovito dezificirati.

Kašljanje/kihanje
Kod kašljanja i kihanja usta i nos prekrivaju se laktom ili papirnatom maramicom koju poslije treba odbaciti u koš za otpad s poklopcem te treba dezinficirati ruke. Pri kašljanju i kihanju treba okrenuti lice od drugih osoba.

Dezinfekcija ruku
Na ulazu u prostor te unutra na još pokojem lakše dostupnom mjestu organizatorima, osoblju i ostalim sudionicima te prisutnim građanima treba biti osiguran dozator s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku. Dozator s dezinfekcijskim sredstvom (npr. na bazi 70-postotnog alkohola ili drugo dezinfekcijsko sredstvo registrirano kao antiseptik za primjenu na ljudskoj koži). Osoblje treba voditi brigu da dozator pravovremeno opskrbljuju novim količinama dezinficijensa kako bi ga uvijek bilo dovoljno.

Fizička udaljenost
Za cijelo vrijeme boravka u prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje se održavanje fizičke udaljenosti između osoba (organizatora, službenih osoba, govornika i izvođača) od 1,5 metra.

Posuđe
Čaše, posuđe i druge predmete ne treba dijeliti s drugim osobama.

Maske za lice
Preporučuje se korištenje maske za lice tijekom boravka u zatvorenim prostorima, osim za govornike i izvođače. Upute za pravilno korištenje maski za lice dostupne su ovdje

Dnevno mjerenje tjelesne temperature
Sve osobe koje u bilo kojem svojstvu sudjeluju na izbornom skupu prije dolaska na skup trebaju izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura u jutarnjim satima viša od 37,2°C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba telefonski kontaktirati nadležnog liječnika obiteljske medicine i ne dolaziti na skup. Na vidljivim mjestima trebaju biti istaknute obavijesti o tome da osobe koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili druge simptome i znakove bolesti dišnih puteva ne smiju sudjelovati u okupljanju.

Evidencija
Preporučuje se vođenje evidencije osoba koje sudjeluju (organizatora, službenih osoba, govornika i izvođača) radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze virusom SARS-CoV-2 pri čemu će se prikupljati osnovni podaci: ime, prezime i broj telefona.

 

Više saznajte na ovoj poveznici.


 

 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.