Petrinja

U Petrinji svečano obilježen početak izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda

Vrijednost radova je 65.309.710,00 kuna s PDV-om

Vrijednost radova je 65.309.710,00 kuna s PDV-om

U Petrinji je danas svečano obilježen početak radova na pristupnoj cesti za izgradnju uređaja za pročišćivanje otpadnih voda u sklopu projekta aglomeracije. Ovo je dio projekta ‘Poboljšanje vodno – komunalne infrastrukture aglomeracija Petrinja’ koji je 71 posto sufinanciran novcem iz EU fondova. Građani Petrinje i okolnih naselja ovim će dobiti moderan uređaj s najvišim stupnjem pročišćavanja koji će tretirati otpadne vode iz aglomeracije prije ispuštanja u rijeku Kupu. Vrijednost ugovorenih radova je 65.309.710,00 kuna s PDV-om, trajanje radova je 2,5 godine od toga  1,5 godina se odnosi na izgradnju i projektiranje plus jedna godina probnog rada.

 

 

Na svečanom obilježavanju početka radova na ovom kapitalnom projektu došli su brojni čelni ljudi tvrtki koje na njemu rade i također predstavnici Grada Petrinje. Na početku više o samom projektu rekao je direktor Privrede d.o.o. Miodrag Čavić.

 

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2020/06/PROCISTI1.mp3?_=1

 

Radove će provoditi talijansko – slovensko – hrvatska zajednica ponuditelja u kojoj je vodeći član talijanska tvrtka Atzwanger, a uz nju je slovenska tvrtka Eko – Loko te dvije hrvatske tvrtke – Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada i petrinjski Petrol Prom. Uređaj je napravljen na projekciji 24.000 stanovnika, kaže Čavić.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2020/06/PROCISTI2.mp3?_=2

 

 

Branko Potočnik iz slovenske tvrtke Eko – Loko opisao je uređaj za pročišćavanje koji će se u Petrinji napraviti kao jedan od najmodernijih koji trenutno postoje.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2020/06/PROCISTI3.mp3?_=3

 

Ono što je posebno zanimljivo jest da će se voda iz uređaja za pročišćivanje otpadnih voda moći opet koristiti, pojasnio je Potočnik.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2020/06/PROCISTI4.mp3?_=4

 

 

Radimir Čačić kao član Upravnog vijeća Hrvatskih voda istaknuo je kako je projekt aglomeracije u Petrinji bio pionirski u cijeloj Republici Hrvatskoj  na kojem su mnogi učili, a sada se izgradnjem pročišćivača  ulazi u čišći dio projekta.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2020/06/PROCISTI5.mp3?_=5

 

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović istaknuo je da je projekt aglomeracije u ovom gradu strateški interes Republike Hrvatske.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2020/06/PROCISTI6.mp3?_=6

 

Također je dodao da je izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda od 65 milijuna kuna ogroman posao te da se čak 20 posto investicija Hrvatskih voda odnosi na investicije u Petrinji.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2020/06/PROCISTI7.mp3?_=7

 

Na kraju je još jednom sve Petrinjce pozvao na strpljivost.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2020/06/PROCISTI8.mp3?_=8

 

 

Početak radova blagoslovio je Vjekoslav Uvalić, đakon Župe svetog Lovre u Petrinji koji je ovom prigodom rekao kako se sve ne bi dogodilo da sve one koji sudjeluju u ovom velikom projektu Gospodin ne prati svojim očima.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2020/06/PROCISTI9.mp3?_=9

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version