Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Preminuo Đuro Butina – ispraćaj u petak u 14,30

Svome rodnom gradu i Lonjskom polju, Đuka je posvetio svoje likovno stvaralaštvo

Svome rodnom gradu i Lonjskom polju, Đuka je posvetio svoje likovno stvaralaštvo

Jučer je nakon kratke i teške bolesti u  86. godini života  preminuo Đuro Butina – Đuka, poznati kutinski  slikar.  Rođen je 17. travnja 1935. godine u Kutini. Rodnom gradu, a posebno bliskom Lonjskom polju, posvetio je izložbama u zemlji i inozemstvu svoje likovno stvaralaštvo.

O njemu su pisali brojni uvaženi kritičari, a TV prilozi na temu „Umjetnost i ekologija“  uz europske zemlje  predstavljeni su i u Ujedinjenim narodima. Vrijedni su Đukini motivi iz Domovinskog rata oblikovani u mapi „Ptico moja, nemoj plakati”. Prema vlastitom odabiru njemačkog ministra Hansa Dietricha Genschera jedan originalni rad krasio je ured tog političara zaslužnog za međunarodno priznanje Hrvatske. Inače osim na likovnoj, Đuka je glumačkim ostvarenjima poznat i na nekada osobito znanoj amaterskoj kutinskoj kazališnoj sceni.

Kao djelatnik INA-Petrokemije dizajnerski  je i kreator niza zapaženih sajamskih izložbi. Grad Kutina 2018. godine dodijelio je Đuri Butini Đuki  Nagradu za životno djelo. Posljednji ispraćaj Đure Đuke Butine bit će u petak 3. srpnja u 14, 30 sati na kutinskom Gradskom groblju.

 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.