SMŽ

[STRUGA BANSKA] Obilježavanje 29. obljetnice pogibije trinaestorice hrvatskih redarstvenika

U spomen Mile Blaževića Čade i ostalih hrvatskih redarstvenika

U spomen Mile Blaževića Čade i ostalih hrvatskih redarstvenika

U nedjelju, 26. srpnja 2020. godine, s početkom u 18 sati, u Strugi Banskoj svečano je obilježena 29. obljetnica pogibije trinaestorice hrvatskih redarstvenika u mjestu Struga Banska. Na svečanosti sudjelovali su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, načelnik PU Sisačko-moslavačke županije Luka Pešut, načelnik PGP Hrvatska Kostajnica Tihomor Domazetović, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, načelnici susjednih općina, predstavnici branitelja, javnih ustanova te mnogi drugi.
Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća pred Spomen obilježjem poginulim hrvatskim redarstvenicima, centralni dio svečanosti održao se pred Spomen obilježjem poginulim braniteljima i civilima iz II. svjetskog rata i Domovinskog rata: „Pounjski plamen slobode“ u sklopu čega se prigodno obratio i potpredsjendik Vlade Davor Božinović.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2020/07/BOŽINOVIĆ-1.mp3?_=1

 

Potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osvrnuo se na nemili događaj koji se dogodio 26.srpnja 1991.godine u Strugi Banskoj

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2020/07/BOŽINOVIĆ-2.mp3?_=2

 

Božinović je istaknuo da je   čin Mile Blaževića Čađe bio prvi trenutak Domovinskog rata u kojem je neprijatelj bio poražen

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2020/07/BOŽINOVIĆ-3.mp3?_=3

 

Potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović uspoređujući vrijeme prije tridesetak godina s današnjim trenutkom poručio je

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2020/07/BOŽINOVIĆ-4.mp3?_=4

 

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić izrazio je zahvalnost svim hrvatskim braniteljima na njihovu doprinosu za vrijeme Domovinskog rata.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2020/07/ŽINIĆ-1.mp3?_=5

 

Župan Ivo Žinić istaknuo je kako hrabar čin Mile Blaževića Čade treba svima biti motivacija za ostanak u domovini

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2020/07/ŽINIĆ-2.mp3?_=6

 

Dodajmo kako je na središnjoj svečanosti podignuta hrvatska zastava koju su svečanom vodu predali pripadnici motoriziranog odjela policije. Kod Spomen obilježja poginulim braniteljima i civilima iz II. Svjetskog rata i Domovinskog rata mogla se pogledati i izložba Policijske uprave sisačko-moslavačke i Muzeja policije pod nazivom „Bitka o kojoj se malo govori Struga Banska“.

Završetak programa održao se na rijeci Uni, gdje je potpredsjednik Božinović sudionicima 3. Memorijalnog spusta čamaca „Heroji hrvatskog Pounja“ ,održanog  u čast poginulih i jednog nestalog hrvatskog redarstvenika,  uručio medalje i plakate.
Cjelokupni Program odvijao se uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera i preporuka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

 

 

 

 

 

 

 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version