Petrinja

Petrinja – ‘Zajedno u trećoj dobi’ – potpisan ugovor s 27 gerontodomaćica

Prvi radni dan 1. rujna

Prvi radni dan 1. rujna

Spontanim pljeskom danas je u Velikoj vijećnici Grada Petrinje popraćen ulazak petrinjskog gradonačelnika Dumbovića, a ovako su ga dočekale gerontodomaćice koje su došle potpisati ugovor u sklopu projekta ‘Zajedno u trećoj dobi’. Naime, radi se o projektu u sklopu poziva ‘Zaželi’, faza dva, program zapošljavanja žena, a sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda te se realizira preko Udruge za razvoj lokalne zajednice ‘Naš život’. Ukupna vrijednost projekta je oko 2.4 milijuna kuna, a u njemu je zaposleno ukupno 30 osoba, od toga 27 gerontodomaćica koje će pružati pomoć starijim, nemoćnim i invalidima koji žive sami. Jedna gerontodomaćica brinut će se o minimalno šest korisnika, a prvi radni dan im je 1. rujna. Također, u sklopu projekta, 10 žena iz ciljne skupine educirano je za pomoćnog kuhara. Na ovaj se način omogućuje izlazak žena na tržište rada, a krajnjim korisnicima što duži ostanak u vlastitom domu, čime se pridonosi procesu deinstitucionalizacije. Gerontodomaćice su zaposlene na 12 mjeseci, a najviše se radi o ženama srednjoškolskog obrazovanja te srednje životne dobi.

Radmila Vlak, predsjednica Udruge ‘Naš život’ više je rekla o projektu te o tečajevima koje su osobe završile u sklopu njega.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2020/08/GERONTO1.mp3?_=1

 

Budući se radi o socijalnom programu, izrazila je nadu da će se projekt provoditi i dalje, nakon završetka godine dana.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2020/08/GERONTO2.mp3?_=2

 

Partneri na projektu su Grad Petrinja, Hrvatski zavod za zapošljavanje, ispostava Sisak te Centar za socijalnu skrb Petrinja, a petrinjski gradonačelnik istaknuo je da se radi o izrazito humanom poslu koju gerontodomaćice rade.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2020/08/GERONTO3.mp3?_=3

 

Dodao je kako je bitno kada radno sposobne žene pridonose egzistenciji svojih obitelji.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2020/08/GERONTO4.mp3?_=4

 

Gerontodomaćica je zapravo produžena ruka Grada, zaključio je gradonačelnik te dodao da se svi novci koji dolaze iz Europe moraju pravdati, a najbolje je to učiniti rezultatima.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2020/08/GERONTO5.mp3?_=5

 

 

 

 

 

 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version