SMŽ

Sjećanje na Gordana Lederera

Pokraj spomen-obilježja “Slomljeni pejzaž” na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice

Na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice pokraj spomen-obilježja “Slomljeni pejzaž” danas se obilježila 29. godišnjica pogibije Gordana Lederera, snimatelja Hrvatske radiotelevizije koji je 1991. poginuo na tome mjestu snimajući hrvatske branitelje i prenoseći istinu o Domovinskom ratu.

Na dan pogibije, na brdu Čukur izišao je iz zaklona kako bi snimio branitelje u obrani Pounja. Smrtno je pogođen snajperskim metkom, imao je 33 godine.

Kao ratni snimatelj kamerom izvješćuje za Hrvatsku televiziju sa svih bojišta. Iza sebe je ostavio mnoge zapise o prvim danima Domovinskog rata, koji su poslije montirani u legendarna Banijska ratna praskozorja.

Nijedna žrtva ne smije se nikada zaboraviti, svaka žrtva zadužila  je sve nas da snosimo dio odgovornosti za budućnost, o svim zbivanjima i događajima ispričat će vam oni koji su to doživjeli i danas su neki s nama i moj veliki naklon tim časnim ljudima, rekao je u svom obraćanju gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan.

Ne smijemo danas u slobodi i miru gubiti bitke, mislimo na naše poginule, nestale hrvatske branitelje i sve nevine civile koji su dali žrtvu da imamo slobodu i sigurnu budućnost, zaključio je Bišćan.

Spomen-obilježje Slomljeni pejzaž zajednički su prije pet godina podigli HRT i Grad Hrvatska Kostajnica,  a danas u povodu 29. godišnjice od tragične pogibije Gordana Lederera u ime HRT-a na  Ledererovu ulogu u prenošenju istine podsjetio je  ravnatelj PJ Tehnologije HRT-a Zvonimir Jukica.

Snajperski hitac zaustavio je kucanje srca Gordana Lederera, ali nije zaustavio istinu o Domovinskom ratu i o onome što se događalo na području Pounja, Hrvatske Kostajnice, Banovine i naše županije, istaknuo je ,u ovoj prigodi , sisačko-moslavački župan Ivo Žinić

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2020/08/LEDERER-1.mp3?_=1

 

Taj dan Gordan Lederer prepoznao je svoju ulogu, kao odgovoran domoljub kamerom je svjedočio istini, svjedočio je što se događa u Pounju, što se događa na ulazu u Hrvatsku Kostajnicu, koliku žrtvu podnose hrvatski branitelji, s kolikom snagom i s kolikim domoljubljem brane Hrvatsku Kostajnicu i ova hrvatska mjesta, rekao je Tomo Medved, izaslanik predsjednika Vlade RH , potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2020/08/LEDERER-2.mp3?_=2

 

Gordanov doprinos u širenju istine o Domovinskom ratu je nemjerljiv

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2020/08/LEDERER-3.mp3?_=3

 

Svaka je smrt tragična, a posebno su tragične one smrti koje se nisu trebale dogoditi, istaknula je izaslanica predsjednika RH, savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2020/08/LEDERER-4.mp3?_=4

 

Kod spomen obilježja vijence su,  uz Gordanovu suprugu Anu Lederer , položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva. Prigodnu molitvu predvodio je pater Stjepan Jambrošić.

Podsjetimo, Ledererov ubojica je poznat, no prema zakonu o oprostu nikad nije odgovarao. Tadašnji vrh JNA nije dopustio da se ranjenoga snimatelja helikopterom prebaci u Zagreb. Umro je tijekom višesatnog prijevoza lokalnim cestama. Jedan od branitelja, koji je tada na Čukuru pokušao spasiti Gordana Lederera, današnji je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

 


 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version