Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

SOS Dječje selo Lekenik provodi novi EU projekt

Edukacija stručnjaka za rad s traumatiziranom djecom

Edukacija stručnjaka za rad s traumatiziranom djecom

SOS Dječje selo Hrvatska u ožujku 2020. započelo je provedbu EU projekta “Sigurna mjesta i nesmetan razvoj djece – integriranje praksi temeljenih na znanjima o traumi u sustav alternativne skrbi”.

Djeca i mladi u alternativnoj skrbi tijekom djetinjstva su doživjela brojna traumatska iskustva:

– 75% djece u alternativnoj skrbi doživjelo je traumu prije dolaska u alternativnu skrb

– 50% ove djece svakodnevno je doživljavalo nasilje u svojim biološkim obiteljima

– 62% djece smješteno je u alternativnu skrb zbog fizičkog, emocionalnog ili seksualnog zlostavljanja, zanemarivanja, iskorištavanja ili bilo koje kombinacije ovih vrsta zlostavljanja

Ova djeca trebaju stručnjake za skrb s vještinama, znanjem i iskustvom vezanim za njihovo psihosocijalno i mentalno zdravlje, kako bi izgradili povjerenje i snažne brižne odnose i pomogli im da prevladaju ta teška iskustva. Nažalost, mnogi stručnjaci nisu adekvatno educirani kako skrbiti o djeci i mladima koji su doživjeli traumu.

Cilj projekta je pružiti stručnjacima alate i znanje potrebno za razumijevanje traume i rješavanje potreba djece i mladih na koje traume utječu. Glavne značajke skrbi temeljene na znanjima o traumi su:

Podizanje razine svijesti – svi koji pružaju alternativnu skrb svjesni su procesa koji utječu na djecu i mlade koji su doživjeli traumu.

Strukturne promjene – postojeća organizacijska struktura i okvir skrbi uključuje razumijevanje, prepoznavanje i reagiranje na učinke traume.

Sigurnost – osigurana je fizička, psihološka i emocionalna sigurnost kako za djecu tako i za stručnjake iz alternativne skrbi.

Osnaživanje – skrb je postavljena na način koji pomaže djeci da obnove osjećaj kontrole i osposobi ih da budu aktivni u procesu oporavka.

Predviđeno trajanje projekta je do ožujka 2022. godine.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz programa REC (Rights, Equality and Citizenship). Ovaj projekt nastavak je prethodnih dvaju projekta provedenih od početka 2015. do kraja 2018. godine, kroz koje je uz podršku i pomoć Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku educirano 200 stručnjaka iz sustava socijalne skrbi. Stručnjaci su kroz edukacije usvojili znanja o primjeni pristupa u radu utemeljenog na dječjim pravima te znanja o radu s mladima na pripremi za izlazak iz sustava skrbi. Kroz prethodne edukacije utvrdila se potreba za specifičnim znanjima za rad s traumatiziranom djecom i mladima te drugim zahtjevnim ponašanjima koja proizlaze iz njihovih prošlih, ali često i trenutnih iskustava.

Detaljnije o projektu možete pročitati na međunarodnoj stranici projekta: https://www.sos-childrensvillages.org/trauma-informed-practices

Sadržaj ovog dokumenta izražava isključivo stajalište njenih autora. Europska komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.