Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Svjetski dan sjećanja na trgovinu robljem i njeno ukidanje

U svijetu je 2,7 milijuna žrtava trgovine robljem

U svijetu je 2,7 milijuna žrtava trgovine robljem

U organizaciji UNESCO-a u svijetu se 23. kolovoza obilježava Svjetski dan sjećanja na ukinuće trgovine crnim robljem. Na taj su  crnci robovi u Santu Domingu(današnji Haiti) organizirali ustanak, koji je odigrao važnu ulogu u ukidanju trgovine crnim robljem koja se događala preko Atlantskog oceana. Žrtvama te trgovine bilo je, čini se, više od deset milijuna stanovnika afričkog kontinenta koji su kao robovi dovezeni u Južnu i Sjevernu Ameriku.

Premda je službeno ukinuto, robovanje kao pojava nije nestalo  jer još uvijek postoje razni oblici prisilnog rada, koji su napose rašireni u Africi. Tako je u Mauritaniji ropstvo zemljoradničkog stanovništva službeno ukinuto tek 1981. godine. No, još uvijek u nekim krajevima postoje gospodari koji smatraju kako imaju punu vlast nad svojim robom, kako ga mogu posuditi, unajmiti i prodati. Premda afričke vlasti takav postupak progone, on još uvijek postoji. Na Obali Bjelokosti uvriježila se sve do nedavno pojava djece-robova, koji su radili na plantažama kakaa i kave. Tu su djecu-robove vlasnicima plantaža unajmljivale siromašne obitelji. U suvremenom svijetu svjedoci smo trgovine afričkim djevojkama, koje uz pomoć organiziranog kriminala dolaze u Europu zbog prostitucije.

Prema izvješću humanitarne organizacije ‘Save the Children’ u svijetu ima više od dva milijuna i sedam stotina tisuća žrtava trgovine robljem i iskorištavanja, a procjenjuje se da je godišnji utržak oko 32 milijarde dolara.

Obilježavanje ovog dana potiče promišljanje o modernim oblicima ropstva, a to je ujedno cilj obilježavanja. S otvaranjem novih migracijskih putova u današnjem se društvo nastavlja ropstvo u raznim oblicima.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.