KULTURA

Održana promocija knjige ‘Lipovljani tragom povijesti’

Bogatstvo povijesnih podataka na više od 400 stranica

Bogatstvo povijesnih podataka na više od 400 stranica

Na čak 433 stranice, uz 30 poglavlja i 213 fotografija, Lipovljani su dobili knjigu o događajima iz svoje povijesti unazad dva stoljeća postojanja. ‘Lipovljani tragom povijesti autora Ivana Certića vrijedna je i do sada vjerojatno najbogatija knjiga lipovljanskim povijesnim događajima.

Osim što je bogata građom, knjiga je zanimljiva i po tome što je tiskana 8 i pol godina nakon smrti autora Ivana Certića, rođenog Lipovljanca, koji je preminuo u 71. godini ne završivši knjigu. Rad je završio i knjigu uobličio Dragutin Pasarić iz Kutine, novinar, publicist i doajen kroničarstva i izdavaštva na širem kutinskom području, s kojim je autor i započeo rad na ovoj knjizi u Kutini, u kojoj je s obitelji živio od 1985. godine. No, bolest je bila brža, pa je Ivan Certić 5. prosinca 2011. preminuo, a iza njega je ostala bogata zbirka podataka i fotografija, koje je trebalo u duhu knjige obraditi i uvrstiti među završena poglavlja.

Knjigu ‘Lipovljani tragom povijesti’ grafički je uredio Krešimir Certić, sin Ivan Certića, a izdali su je Ogranak Matice hrvatske u Lipovljanima na čelu s Melitom Lenička i DVD Lipovljani. Urednik knjige je već spomenuti Dragutin Pasarić, koji je knjigu i promovirao u Lipovljanima, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske.

“U 30 poglavlja sadržaj knjige donosi prikaze od turskih provala, bogate vjerske i školske prošlosti 18. stoljeća, okolnosti dvaju svjetskih ratova, administrativnih promjena, gospodarskog razvoja… Zahvalno treba prepoznati napore Ivana Certića, u listanju starih novina, obiteljskih albuma, zapisnika raznih društava, župnih i školskih spomenica. Kao rođeni Lipovljanac prihvatio se izazovnog bilježenja života jedne manje sredine svjestan stroge i vrlo osjetljive kritike svojih sumještana u očuvanju lokalne povijesne memorije” rekao je Pasarić.

Promociji knjige prisustvovali su i svi članovi obitelji Ivana Certića, a svečanom ozračju promocije doprinijele su i ‘Kutinske dunje’, članice ženske vokalne skupine, u kojoj pjeva i Ivanka Certić, supruga autora promovirane knjige. Svima koji su radili na izdavanju knjige ‘Lipovljani tragom povijesti’, najsrdačnije je čestitala i zahvalila zamjenica načelnika Općine Ljiljana Tomić. Općina Lipovljani podržala je nastojanje Ogranka Matice hrvatske da ova knjiga bude tiskana i za to je odvojila značajna financijska sredstva iz proračuna Općine, kroz Matičin program izdavaštva.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version