Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Popovača

Podjelom diploma završeni su Dani meda u Popovači

Šampion 9.Dana meda je kestenov med Dražena Koceta

Šampion 9.Dana meda je kestenov med Dražena Koceta

Devetu godinu za redom Udruga pčelara i medara „LIPA“ Popovača je u suradnji sa gradskom Turističkom zajednicom organizirala manifestaciju pod nazivom „Dani meda “.

Riječ je o manifestaciji čiji je cilj promocija pčelarstva i popularizacije pčelinjih proizvoda na području grada Popovače i općine Velika Ludina, stoga su od 20.-24. listopada na izložbeno- prodajnim štandovima predstavljeni ovi važni proizvodi. Izložbu je pogledao i zamjenik sisačko-moslavačkog župana dr.sc. Roman Rosavec, istaknuvši kako SMŽ kontinuirano  podupire ovakve i slične manifestacije.Tradicionalni medni doručak zbog propisanim epidemioloških mjera ove je godine bio izostavljen, kao što je bila izostavljana i edukacija po školama i vrtićima, no, djeca su ipak dobila svoj slatki poklončić i edukativnu slikovnicu.

Predsjednik udruge Drago Plaščar po završetku manifestacije osvrnuo se na pčelarsku sezonu. „Za ovu godinu možemo reći kako nije bila godina uspjeha, no, unatoč svim vremenskim neprilikama, nešto se je i proizvelo. Neke vrste meda su izostale tako da smo osiromašeni za dobar dio ovogodišnjih prihoda.“

U sklopu manifestacije za 90-ak proizvođača koji djeluju pri udruzi, organizirana je edukacija. O pčelarskoj sezoni govorio je Igor Petrović, dok je o aktualnostima u Hrvatskom pčelarskom savezu više rekao Dražen Kocet, član Upravnog obora Saveza te tajnik lokalne udruge. „Pčelari se bore s vremenskim neprilikama i uvozom meda. Što se tiče same distribucije meda, osim same staklenke Hrvatskog pčelarskog saveza s kojom se borimo protiv uvoznog meda i problema na tržištu, pokušavamo taj naš domaći med staviti i u trgovačke lance gdje će biti najbliže našim kupcima.

U uspješnom radu Grad će ih i dalje podupirati, te osim financijski, pomoći će i pri uvođenju meda i pčelinjih proizvoda u školsku kuhinju, najavio je gradonačelnik Josip Mišković jer pčelarstvo i proizvodnja meda predstavljaju iznimno važan segment poljoprivredne djelatnosti ovog područja i kao takav će i dalje biti subvencioniran iz gradskog proračuna. Uz potpore po košnici, te sufinanciranje manifestacija ove udruge, nadam se da ćemo iduće godine realizirati projekt „Medna kuća“ koji nam je posebno zanimljiv. Mislim da je to lijepa priča, prije svega zbog vas, a isto tako i zbog turističkog potencijala Grada Popovače“ – zaključio je gradonačelnik Mišković.

Ovom prilikom uz podjelu diploma proglašeni su i rezultati devetog senzorskog ocjenjivanja meda „Popovača 2020.“ Šampion 9. Dana meda i ovogodišnjeg ocjenjivanja je kestenov med Dražena Koceta ocijenjen s maksimalnih 20 bodova. Analiza uzoraka meda provedena je na Zavodu za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.