Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Preminuo umjetnik, kipar, akademik Ivan Kožarić

“Matoš na klupi” na Šetnici Slave Striegla u Sisku trajni spomen na velikog umjetnika

"Matoš na klupi" na Šetnici Slave Striegla u Sisku trajni spomen na velikog umjetnika

U  Zagrebu u 100-toj godini života preminuo je umjetnik, kipar, akademik Ivan Kožarić. Akademik Ivan Kožarić rođen je 10. lipnja 1921. godine u Petrinji.

Kiparstvo na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu upisuje 1943, a diplomira 1947. Godine 1949. završava specijalku kod prof. Antuna Augustinčića, a izlagati počinje 1953., samostalno od 1955. godine. Godine 1959/60. Kožarić nekoliko mjeseci boravi u Parizu kao stipendist Fonda Moša Pijade. To je razdoblje vrlo važno za njegovo bolje upoznavanje s europskom umjetnošću, ali i za provjeru vlastitih kreativnih potencijala.

Posredstvom francuskog kritičara Jacques Lassaignea, koji ga posebno uvažava, surađuje s Galerijom Maguy čiji mu vlasnik otkupljuje više radova. Unatoč povoljnim okolnostima i mogućnosti da ostane u Parizu, Kožarić se vraća u Zagreb odlučivši karijeru nastaviti u domovini.

 

ivan_kozaric

 

Početkom šesdezetih Kožarić je član Gorgone, grupe koja okuplja najznačajnija imena suvremene hrvatske umjetnosti. Izlagao je na mnogim važnim međunarodnim izložbama kao što su primjerice Biennale u Veneciji (1976) i Biennale u Sao Paolu (1979). Djela mu se nalaze u brojnim privatnim zbirkama, kao i u muzejima u zemlji i svijetu. Zastupljen je u antologijama svjetske i europske skulpture (Michel Seuphor: La sculpture de ce siecle; Nouveau dictionnaire de la sculpture moderne, izdanje Fernand Hazan, 1970.).

Više njegovih skulptura trajno je postavljeno u vanjskim prostorima medu kojima i one najpoznatije, spomenik A. G. Matošu i Prizemljeno sunce u Zagrebu. Dobitnik je brojnih nagrada za svoj rad. Posljednju, Nagradu ‘Vladimir Nazor’ za životno djelo, dobio je 1997. Iste godine postao je i redovni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Dosad je izlagao na šezdesetak samostalnih i oko dvije stotine skupnih izložbi, u zemlji i inozemstvu, stoji na stranicama HAZU-a.

 

Slavko Jendričko

HOMMAGE IVANU KOŽARIĆU

 

Svi bližnji tvog sunca

neka zapale svijeće

 

pokušaju izgovoriti

iskrene molitve

 

koje će osvijetliti

svaku šaku koja će

 

baciti zemlju

na putu do Boga

 

ionako najviše

kontaktiram

 

s onima koji žive

daleko od mene

 

da bih očekivao

previše malih sunaca

 

nakon ogromnoga

prizemljenog sunca.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.