Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Poljoprivrednim gospodarstvima na potresom pogođenim područjima pružit će se financijska pomoć

Za sva pitanja poljoprivrednici se mogu obratiti Ministarstvu poljoprivrede

Za sva pitanja poljoprivrednici se mogu obratiti Ministarstvu poljoprivrede

U srijedu, 30. prosinca 2020., državni tajnik Tugomir Majdak, pomoćnica ministrice Jelena Đugum, savjetnici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva te djelatnici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede od ranih jutarnjih sati obilaze potresom pogođena područja i preliminarno utvrđuju obujam i vrstu štete na poljoprivrednim gospodarstvima, kako bi Ministarstvo poljoprivrede što prije raspolagalo s informacijama potrebnima za daljnje korake u pružanju pomoći.

Potpora oštećenim poljoprivrednicima ostvarivat će se kroz operaciju 5.2.1. “Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala”, a prijave u veljači će biti dodatno pojednostavljene.

Natječaj za provedbu podmjere 5.2. Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima,  provedba tipa operacije 5.2.1. Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala, u tijeku je do 29. siječnja 2021. godine, a vlasnici PG-ova, poljoprivrednici čija su poljoprivredna gospodarstva stradala ili oštećena u potresu koji je zadesio područja RH u proteklim danima, imat će priliku prijaviti se na novi natječaj koji će biti objavljen u veljači, kada će proces prijava dodatno biti pojednostavljen, sve kako bi pomoć stigla u što kraćem roku.

Poljoprivrednici će sredstva moći koristiti za saniranje poljoprivrednog zemljišta, izgradnju, rekonstrukciju objekata, popravak ili nabavu strojeva, mehanizacije i opreme za poljoprivrednu proizvodnju te nabavu domaćih životinja i sadnica višegodišnjeg bilja te ostale aktivnosti propisane Natječajem.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je: 

„Prvenstveno izražavam najdublju sućut svim obiteljima žrtava i suosjećanje s obiteljima ranjenih. Proglašen je dan žalosti 2. siječnja 2021. godine, osigurano je 120 milijuna kuna interventne pomoći i otvoren je službeni račun Državne riznice zbog velikog interesa iz zemlje i inozemstva za uključenjem u pružanje pomoći. Želim naglasiti da Vlada neumorno radi kako bi pomogla svojim sugrađanima na stradalim područjima i tako će biti sve dok se ne pruži pomoć svima kojima je pomoć potrebna. Zahvaljujem svim službama i pojedincima koji su na terenu, ali i sugrađanima koji su pokazali veliku solidarnost u najtežim vremenima, te poručujem našim poljoprivrednicima da smo uz njih i da ćemo im pomoći, brzo i efikasno, obnoviti proizvodne kapacitete.“

Za sva pitanja i odgovore poljoprivrednici se mogu obratiti Ministarstvu poljoprivrede kroz sustav Pitanja i odgovori ili na dežurne brojeve telefona:  01/6329-711, 01/4882-727 i  01/4882-736


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.