Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Iz policijske bilježnice

Savjeti građanima u razdoblju saniranja posljedica potresa

“Poduzmimo sve da sačuvamo ali i podignemo osjećaj sigurnosti naših građana”

U razdoblju saniranja posljedica prirodne nepogode – potresa koje slijedi, svjesni objektivnih teškoća, poduzmimo zajednički sve da sačuvamo ali i podignemo osjećaj sigurnosti naših građana.

Podsjećamo da je kriminalitet, baš kao javni red i mir pa i promet sastavni dio društvenih događanja. Stoga pozivamo građane da se međusobno poštuju te da zajedno pridonose većoj sigurnosti gradeći most tolerancije i njegujući dobrosusjedske odnose.

Svjesni smo da su mnogi sugrađani privremeno napustili svoje domove zbog velikih ili terminalnih oštećenja uslijed potresa, zbog čega izostaje uobičajeni nadzor tih prostora.

Upravo zato je samozaštitno ponašanje svih način smanjivanja rizika za moguća protupravna ponašanja s posebnim fokusom na provale. Stoga u nastavku dostavljamo činjenice na koje je važno obratiti pozornost.

Provale u domove kaznena su djela na koja nitko nije imun, kojima bez iznimke može biti oštećen baš svaki građanin. Pomno se planiraju ili se koristi prilika, a cilj su slabo štićeni objekti.

Također je važno napomenuti kako se takva kažnjiva djela najčešće događaju u prijepodnevnim i ranim večernjim satima, a najveće počinitelj lomi uložak cilindra brave, preskakanjem balkona, korištenjem podesnih predmeta u blizini kuća (ljestve, sanduci…) ili slično.

Nepoduzimanje najjednostavnijih samozaštitnih mjera poput zatvaranja vrata balkona, prozora i slično, jedan je od osnovnih čimbenika koji utječe na činjenje ili nečinjenje kažnjivih djela.

Tijekom provala sve je manje premetačina stvari u domovima. Drugim riječima, krade se ono što je nemarno ostavljeno, „na dohvat ruke“, poput nakita, manje tehničke opreme, novca i slično…, a krade se i hrana, alkoholna pića, odjeća.

Provale se, nažalost, čine i u vrijeme nakon elementarnih nepogoda te nije na odmet biti dodatno oprezan, samosvjestan i poduzeti jednostavne ali učinkovite mjere samozaštite, koje zasigurno pomažu u sprečavanju počinitelja da provali u dom.

 

– prvenstveno, vodite brigu o svojoj i tuđoj sigurnosti – ne ulazite u objekte koji su oštećeni ili koji nisu za boravak i kretanje,

– iskoristite ove dane za razvijanje međusobnog povjerenja u smislu dobrosusjedskih odnosa koji doprinosi i dobrosusjedskom nadzoru,

– budite uočljivi – susjedstva gdje ljudi rade ili se igraju u svojim dvorištima, šetaju psa, pridonose tome da se osjeća njihovo prisustvo te su manje atraktivna za bilo koju vrstu kriminala, ali ipak više pažnje posvetite zapažanju kretanja nepoznatih osoba u blizini vašeg doma i susjedstva i o tome odmah obavijestite policiju,

– prijavite svaku sumnjivu (kriminalnu) radnju, nazovite čim primijetite znak sumnjivog djelovanja ili imate osjećaj nesigurnosti – policija računa na vaš poziv, nepotpuno i nepravovremeno izvješćivanje otežava kasnije policijske napore u hvatanju počinitelja,

– ako zateknete nekog nepoznatog u okolici svoga ili tuđeg/susjedovogobjekta, postavite mu pitanje koje sigurno (lopov) ne želi čuti: “Oprostite, koga tražite i kako Vam mogu pomoći?”,

– s obzirom na posljedice potresa, sada tehnička zaštita vjerojatno nije u svojoj punoj funkciji (alarmi i slično) – ali uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni,

– pri izlasku iz kuće ili stana provjerite jeste li dobro zatvorili sve prozore i vrata, posebice podrumske, tavanske i balkonske prozore i vrata, sve što se može zatvoriti – treba i zatvoriti.

 

Također, ukoliko ste u mogućnosti, savjetujemo da popišite svoje vrijednije predmete (poput računala, mobitela i sličnog, ali ako posjedujete i umjetnine, zapišite njihove serijske brojeve (uvijek čuvajte račune), fotografirajte ih.

Ako se provala dogodila, odmah o tome obavijestite policiju na 192, ne ulazite u provaljeni prostor (možda je provalnik još unutra), a ukoliko ste primijetili provalnika – ne dovodite svoj život u opasnost već, ako ste u prilici, pokušajte zapamtiti što više detalja kako biste pomogli policiji u pronalasku počinitelja.

U ovakvim situacijama susjedi su dragocjeni i u prevenciji kažnjivih radnji. Neupitno je da kod “budnih” susjeda provalnici i prevaranti imaju minimalne izglede. Imajte svog budnog susjeda, osobu od povjerenja koja će vam prazniti sandučić i obilaziti dom, dok ste duže odsutni.

Poticanje susjedskog, neformalnog nadzora, odnosno građana da pomažu jedni drugima te da, uz policiju i druge institucije koje su trenutno na terenu zbog izvanredne situacije, budu čuvari imovine koji će uočavati sumnjiva ponašanja, bit je prevencije i suradnje zajednice i policije.

Pomažući nama, pomažemo sebi i drugima.

Bitna je spremnost i potreba da zaštitimo jedni druge, interveniramo i reagiramo te ne oklijevamo dojaviti policiji sva primijećena sumnjiva ponašanja.

Zapamtite da su počinitelji kaznenih djela skloni njihovom ponavljanju pa svako neprijavljivanje i svaka uskraćena izjava žrtve ili svjedoka može prouzročiti izvršenje novog kaznenog djela koje se moglo spriječiti. Upravo pravovremena dojava omogućava ne samo hvatanje počinitelja i zaštitu imovine u tom trenutku, nego i sprječava eventualne buduće provale. U suprotnom, počinitelj će vrlo brzo krenuti u novi pohod ohrabren izostankom reakcije, primjerice, susjedstva.


Vaša Policijska uprava sisačko-moslavačka

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.