Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

U noći na utorak još jedan potres na našem području, intenzitet u epicentru 2,6 po Richteru

Prioritetno 20 milijuna kuna za obnovu

Prioritetno 20 milijuna kuna za obnovu

Nakon tri potresa, intenziteta 5, 4,7 i 4,1 po Richteru, koji su svoj epicentar imali na području grada Petrinje, lagana podrhtavanja tla nastavila su se tijekom cijelog dana. No, u noći na utorak, 29. prosinca tlo se ponovo zatreslo malo jačim intenzitetom. Po podacima EMSC- a sat iza ponoći, točnije u 1,19 sati  potres magnitude 2.6 po Richteru pogodio je, po podacima kojima raspolažemo, isto epicentralno područje.

Podsjetimo, u potresima nije bilo stradalih, ali je nastala materijalna šteta koja se utvrđuje. Najviše su stradala naselja oko Petrinje i stambeni objekti u samom središtu grada. U gradu Sisku jučer oko stotinjak intervencija, preseljenje jedne obitelji radi sigurnosnih razloga i materijalna šteta na objektima. Oštećenja su pretrpjele i sve zgrade unutar kruga OB Sisak, nisu potvrđena oštećenja rafinerijskih postrojenja, kao ni oštećenja u petrinjskom kompleksu tvornice Gavrilović.

„Prioritetno da ne čekamo i gubimo vrijeme, odvojit ćemo 20-ak milijuna kuna proračunskih sredstava za obnovu .objekata na ovom području“, izjavio je u ponedjeljak ministar gospodarstva Darko Horvat. U srijedu će, kaže, zaključkom Vlade inicirati javni poziv na koji će se moći javljati svi koji imaju oštećene nekretnine na području Sisačko-moslavačke županije. Nije siguran da će to biti dovoljno sredstava, ali s obzirom na to da smo u proračunskoj godini, mora se čekati 1. ili 2. siječnja kako bi se sredstva iz 2021. zakonski mogla staviti na raspolaganje. Sva će potresom pogođena područja dobiti pomoć kroz refundaciju troška koji će ugovoriti privatni vlasnici, dodao je Horvat.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.