Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

U potresu stradala katedrala te više crkava, kapela i župnih kuća

Sisački biskup Vlado Košić obišao je katedralu u Sisku kako bi se upoznao sa štetom

Sisački biskup Vlado Košić obišao je katedralu u Sisku kako bi se upoznao sa štetom

Sisački biskup Vlado Košić obišao je u ponedjeljak, 28. prosinca katedralu Uzvišenja sv. Križa u Sisku kako bi se upoznao s štetom nastalom u potresima koji su pogodili ovaj kraj ranije toga dana.

U biskupovoj pratnji bili su katedralni župnik preč. Marko Karača, voditeljica Ureda za kulturu Spomenka Jurić, statičar Slaven Novinc, građevinar Davor Vrbanek te predstavnici Ministarstva kulture i medija: načelnica Sektora za konzervatorske odjele i inspekciju Tatjana Lolić, glavni konzervator Tomislav Petrinec i voditeljica Službe za nepokretnu kulturnu baštinu Kristina Zloušić Iđaković.

Nakon detaljnog pregleda preliminarni zaključci stručnjaka su kako su oštećenja zadobivena u potresu konstrukcijske naravi, a detaljnom analizom utvrdit će se njihova težina. Jedno od vidljivo teških oštećenja nalazi se na vijencu zvonika te je njegova sanacija, zbog zaštite vjernika i prolaznika, prioritet. U manjem dijelu oštećen je i krov nad ulazom na pjevalište te spoj pročelja i zvonika. Čak više nego pročelje stradala je unutrašnjost gdje su vidljive brojne pukotine i oštećenja. Posebno je stradao strop iznad svetišta i sakristije te spoj kora i pročelja, koje je već bilo stradalo i u potresu koji je pogodio Sisak 1909. godine.

U potresu je teško stradala i župna kuća gdje su kroz cijeli objekt popucali zidovi, a srušio se i dio stropa na prvoj etaži.

Osim katedrale, stradalo je i više crkava, kapela i župnih kuća na sisačkom i petrinjskom području različite materijalne štete: crkva i župna kuća u Selima i Gori, župna crkva u Žažini, Pešćenici, Odri, Hrastovci, Hrvatskom Čuntiću i Petrinji, kapela Pohoda BDM u Sisku i kapela sv. Jakova u Mošćenici. Detaljne informacije o oštećenjima sa župa još uvijek pristižu. (SV)


 

_MG_9606

_MG_9623

_MG_9579

_MG_9575

_MG_9594

_MG_9602

_MG_9574

_MG_9591

_MG_9636


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.