Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Iz policijske bilježnice

[VIDEO] Započela akcija „Mir i dobro“

Blagdane provedite u krugu obitelji, bez okupljanja i bez petardi

Blagdane provedite u krugu obitelji, bez okupljanja i bez petardi

Započela je akcija Ministarstva unutarnjih poslova pod nazivom „Mir i dobro“.  Akcija se provodi 27. godinu zaredom, s ciljem smanjenja broja ozljeda uslijed nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima u blagdansko vrijeme, a trajat će do 10. siječnja 2021. godine.

Prošle godine, zbog nezakonite uporabe oružja i pirotehničkih sredstava, ozlijeđeno je 14 osoba, od kojih su tri zadobile teške tjelesne ozljede. Ozlijeđeno je osmero djece, od kojih dvoje teško. Pirotehnika kategorije F2 smije se koristiti samo na otvorenom prostoru te ako u blizini nema osoba i objekata, u periodu od 27. prosinca do 1. siječnja na otvorenim prostorima i na prostoru gdje se ne okuplja veći broj osoba, a smiju je koristiti samo punoljetne osobe.

Pirotehnička sredstva nisu igračke, a u najčešće ozljede spadaju rastrgnuća tkiva te ozljede šake, ruke ili lica, a eksperimentiranje s pirotehnikom zna imati kobne posljedice za cijeli život. „ Ozljede mogu biti površne, ali i teške te kao posljedicu mogu ostaviti trajni invaliditet. Ukoliko se ozljeda dogodi, ohladite mjesto, pokrijte sterilnom gazom i uputite se prema zdravstvenim ustanovama” naglašava prim. dr. Barčot.

Kazne su velike, ali ništa ne može nadomjestiti zdravlje koje može vrlo lako biti narušeno.

Osim što su opasna za ljude, pirotehnička sredstva plaše i negativno utječu i na životinje.

 

“Dragi odrasli,

posebice sada, u doba pandemije uzrokovane virusom COVID – 19, tijekom nadolazećih blagdana, budite razboriti  i odgovorni.  Ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli nastradati.

Uvijek budite uzor djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima, pogotovo ako ih vi koristite.
Savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, ne rastavljaju ih i ne pomiču, a u slučaju da ih zapaze neka odmah zatraže vašu pomoć!

U slučaju da se ne možete suzdržati od uporabe pirotehničkih sredstava,  obvezno  proučite upute  o  načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima, uz  striktno poštivanje sigurnosne udaljenosti.

Petarde nisu igračke. Mogu uzrokovati teške opekline i rastrgnuća.  Najčešće riječ je o teškim ozljedama šaka i prstiju, lica i očiju.
Želimo da Vam blagdani proteknu u zdravom i sigurnom okruženju!”, poručuju iz MUP-a.

 

Pročitajte savjete policije u brošuri „Mir i dobro“ i pogledajte videospot.

Kako o ovoj temi, kroz likovne ilustracije razmišljaju mladi  – učenici Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju Grada Zagreba, pogledajte na linku.


 

 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.