Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Dan žalosti u Hrvatskoj

U katastrofalnom potresu poginulo je 7 osoba, 20 je ozlijeđeno, oštećeno je više od 2 tisuće objekata

U katastrofalnom potresu poginulo je 7 osoba, 20 je ozlijeđeno, oštećeno je više od 2 tisuće objekata

Od ponoći je u Hrvatskoj Dan žalosti.

Vlada je na sjednici u srijedu proglasila 2. siječnja Danom žalosti u Republici Hrvatskoj te otvorila račun državne riznice za pomoć unesrećenima.

Dan žalosti označava se obveznim isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, te zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba, odnosno u kojima fizičke osobe obavljaju samostalnu djelatnost.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati zabavne priredbe. Pravne osobe koje obavljaju televizijsku i radijsku djelatnost svoje programe prema zakonu moraju prilagoditi obilježavanju Dana žalosti, osobito na način da će emitirati programe koji po svojoj naravi odgovaraju obilježavanju tog dana.

U potresu snage 6.2 po Richteru koji je u utorak najjače pogodio područje Petrinje poginulo je sedam osoba, više od 20 ih je ozlijeđeno.

Materijalna šteta je ogromna, a obnova će trajati godinama. Porušen je praktički cijeli centar Petrinja, a neka okolna sela gotovo da više i ne postoje. Šteta je ogromna u Sisku gdje je jako oštećena tamošnja bolnica.

Brojne službe i mnogobrojni volonteri danima rade da se ljudima u pogođenim područjima barem donekle olakša život.

Oštećeno preko 2000 objekata

Prema dosadašnjim procjenama, na području Sisačko-moslavačke županije oštećeno je više od 2000 objekata, obavljeno je 1000 pregleda, a predano više od 5000 zahtjeva.

Vatrogasni dom Sisak proglašen je neupotrebljivim, a sisački su vatrogasci odradili više od 2500 intervencija i spasili više od 30 osoba ispod ruševina, pri čemu su tri vatrogasca lakše ozlijeđena.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.