Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Interaktivna digitalna karta „potres2020“

Cilj je olakšati logistiku pružanja pomoći stanovništvu na potresom ugroženom području

Cilj je olakšati logistiku pružanja pomoći stanovništvu na potresom ugroženom području

Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, hrvatska OpenStreetMap zajednica i Open IT d.o.o. u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja, Operativnim centrom Civilne zaštite i Državnom geodetskom upravom Republike Hrvatske pripremili su i održavaju interaktivnu digitalnu kartu svima dostupnu na mrežnoj stranici: https://potres2020.openit.hr/views/map

Na karti je moguće na jednostavan način dodati georeferencirane informacije u nekoliko standardiziranih kategorija: „nudim pomoć“, „tražim pomoć“, „potraga za nestalima“, „zbrinjavanje ljudi i životinja“, „opksrbni punkt“, „smještaj“, „plin-voda-struja-telekomunikacije“, „promet-parking“, „hitne službe“. Na taj način će se uvelike olakšati logistika pružanja pomoći stanovništvu na potresom ugroženom području. 

Organizirana i koordinirana grupa od preko 100 eksperata iz cijele Hrvatske, ali iz dijaspore od Australije do Kanade, volonterski ažurira pretpotresno stanje na slobodnoj karti svijeta (OpenStreetMap) i priprema novu ortofoto kartu potresom pogođenog područja na temelju snimaka koje je dronovima prikupila Hrvatska gorska služba spašavanja. 

Cilj projekta je stvaranje mrežnog geoinformacijskog sustava (webGIS) utemeljenog na ažurnim georeferenciranim podacima o svim servisima potrebnim stanovništvu na potresom ugroženom području kako bi se nadležnim službama i volonterima iz cijele Hrvatske olakšalo obavljanje svojih zadaća u teškom razdoblju koje dolazi. 

Sustav je dostupan na mrežnoj stranici: https://potres2020.openit.hr/views/map 

Svi koji žele pomoći svojim znanjem iz područja obrade snimaka i ažuriranja OpenStreetMap-a, a naročito prikupljanjem georeferenciranih podataka s terena mogu se javiti na adresu potres@geof.unizg.hr 


 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.