Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

Volonteri Galdovo pomažu unesrećenima u potresu

Volonteri Galdovo je građanska inicijativa koja ima oko 100 članova

Volonteri Galdovo je građanska inicijativa koja ima oko 100 članova

“Već prvi dan nakon potresa na području Petrinje, Siska, Gline i okolice građani iz Hrvatske i inozemstva su prvi počeli pomagati unesrećenima svjesni činjenice da institucije u Hrvatskoj sigurno neće odreagirati niti na vrijeme, niti u opsegu koji je potreban s obzirom na dimenzije ove najveće prirodne katastrofe u novijoj povijesti na ovim prostorima.

Odmah su poslali pomoć u Galdovo i druga mjesta za koju je trebalo osigurati prostor i volontere. Tako je sasvim spontano nastao Volonterski centar Galdovo koji se nalazi u prostoru Osnovne škole Galdovo u Gradskoj četvrti Galdovo u Sisku na inicijativu pojedinih članova vijeća GČ Galdovo čiji je predsjednik Robert Grubec. On je ujedno i voditelj ovog humanitarog centra i predsjednik Športskog nogometnog kluba Frankopan. Budući da se radi o otprije uigranoj ekipi Frankopana uključile su se sve kategorije članova Frankopana i cure i dečki. Za par sati su se okupili i krenulo se s podjelom humanitarne pomoći, a Osnovna škola Galdovo im je ustupila svoj prostor.

Volonteri Galdovo je građanska inicijativa koja ima oko 100 članova, a uglavnom okuplja sadašnje i bivše nogometaše i nogometašice i prijatelje Športskog nogometnog kluba Frankopan i njihove trenere, mještane Galdova, a i šire kao i nekoliko djelatnika domicilne škole. U ovom volonterskom centru rade i majstori volonteri iz raznih mjesta Hrvatske i Slovenije: električari i monteri telekomunikacijske infrastrukture, vodoinstalateri i monteri centralnog grijanja, zidari i drugi majstori. Osim toga ostvaruju odličnu suradnju s vatrogasnim postrojbama i ostalima.

Ovaj centar je ustrojen tako da su određeni voditelji nekoliko jedinica:

1. Prihvat i podjela hrane, odjeće, obuće i higijenskih potrepština;

2. Pomoć kod prijava štete;

3. Skupljanje i podjela donacija građevinskog materijala;

4. Majstori volonteri za osnovne popravke na oštećenim objektima;

5. Call centar s informatičkom podrškom;

6. Informiranje putem slanja sadržaja medija i objave na društvenim mrežama.


Naziv centar se koristi zbog činjenice što je zamišljeno da ovaj prostor bude centralno mjesto za skupljanje i podjelu humanitarne pomoći i za ostale aktivnosti za stanovnike GČ Galdovo, Hrastelnice i Palanjka. Iako je ovaj centar osnovan sa svrhom pomaganja pogođenih potresom spomenutog područja, on također aktivno djeluje na području Siska, Petrinje i Gline.

Pored dijela škole koji im je na raspolaganju, koriste još površine oko škole za skladištenje građevinskog materijala. Osim toga surađuju s drugim centrima za pružanje pomoći u gradu Sisku. Do 6. siječnja u ovom centru za pomoć postradalima u potresu bilo je otvoreno i prihvatilište za osobe koje su ostale bez krova nad glavom. O njima se vodila potpuna skrb: smještaj, higijena, odjeća, zdravstvena skrb i ishrana. Hrana se pripremala i za osobe u prihvatilištu kao i za volontere i majstore. Majstorima koji su došli iz Slovenije, Rijeke, Jaske i drugih mjesta pružena je potpuna logistička podrška: smještaj na ŠNK Frankopan i u privatnim kućama u Galdovu, hrana i higijena. Hrana je bila posluživana i za vatrogasce i za sve one koji su radili na dostavi humanitarne pomoći i radu ovog centra. Hranu su pripremali kuhari volonteri iz Galdova od namirnica uglavnom iz lokalnih donacija.

Volonterski centar Galdovo nalazi se na adresi Brezovičkog odreda 1b, Sisak. Centar je bio na raspolaganju građanima ugroženim potresom 24 sata dnevno i radnim i neradnim danima. Kontakt s ovim centrom ostvaruje se preko telefonskog broja 044 -743-175 od 9 do 16 sati nakon čega je dežurstvo cijelu noć. Kontakt se može ostvariti i putem maila galdovo.volonteri@gmail.com. Više o njihovim aktivnostima može se saznati na Facebook grupi Galdovo – volonteri.

S Galdovom u srcu!”


Nada Tušak


Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.