Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Ivana Miletić Čakširan: “Dužnost nam je baštinu obnoviti, očuvati, zaštititi i revitalizirati”

Obnovu Holandske kuće u Sisku preuzelo je Ministarstvo kulture i medija

Obnovu Holandske kuće u Sisku preuzelo je Ministarstvo kulture i medija

Oštećena je većina građevina unutar kulturno-povijesne cjeline Petrinje, Gline, Siska, baština lekeničkog i dvorskog područja te pojedinačne zgrade na širem području županije. Neka su kulturna dobra, na žalost, potpuno uništena.

Potrebno je osmisliti model obnove baštine koji će biti najbolji, ne samo za ovo područje koje je pogodio potres nego i za druga područja u budućnosti, izjavila je Ivana Miletić Čakširan, pročelnica Konzervatorskog odjela u Sisku, Ministarstva kulture i medija. Koordinacija sa svim službama na terenu započela je odmah nakon katastrofalnog potresa. Dužnost nam je baštinu obnoviti, očuvati, zaštititi i revitalizirati, naglašava Miletić Čakširan

 

 

Ministarstvu kulture i medija bitno je da sve građevine imaju namjenu

 

 

I zato se svi napori ulažu kako bi se upravo taj fokus zadržao, baština bez ljudi nije baština, a obnova radi obnove nije obnova, naglašava Miletić Čakširan

 

 

Jedna od građevina stradala u ovom potresu je Holandska kuća. Obnovu je preuzelo Ministarstvo kulture i medija

 

 

Smatram da je svima zajednički cilj da se obnove Petrinja, Sisak, Glina, kao i ruralna naselja s tradicijskim graditeljstvom, koja se ne smiju zaboraviti. Vrijeme trajanja obnove nemoguće je procijeniti, ali nam je svima dužnost da se baština revitalizira u što kraćem roku, zaključuje Ivana Miletić Čakširan.

 

IMG-20210216-WA0002

 

Cijeli razgovor s pročelnicom Konzervatorskog odjela u Sisku poslušajte u četvrtak, 18.veljače od 17 i 30 u našoj emisiji “Leksikon”.

 

IMG-20210216-WA0000

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.