Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Iz policijske bilježnice

Kampanja “Manje oružja, manje tragedija”

Spriječimo tragedije, budite odgovorni prema sebi i bližnjima!

Spriječimo tragedije, budite odgovorni prema sebi i bližnjima!

Policijski službenik Protueksplozijske zaštite Uprave policije Ivan Homan i policijski službenik za prevenciju Ravnateljstva policije Petar Jengić predstavili su u petak, 26. veljače 2021. u programu našeg radija nacionalnu Kampanju „Manje oružja, manje tragedija“.

Riječ je o preventivna je kampanja u svrhu sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava, ali i senzibiliziranja javnosti i poticanja građana na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, bez sankcija.

 

Od 1. rujna 2007. do 31. prosinca 2020. godine u sklopu kampanje je prikupljeno:

594 komada zabranjenog vatrenog oružja „A kategorije“ (od toga 5.408 komada automatskog oružja)

598.938 komada raznog streljiva i

512 kilograma eksploziva.

 

Od 1. siječnja do 31. siječnja 2021. godine u sklopu kampanje je prikupljeno:

766 komada vatrenog oružja (od toga 43 komada automatskog oružja)

455 komada raznog streljiva i

54,92 kilograma eksploziva.

 

„Pozivamo i apeliramo na sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da ga bez straha od sankcija prijave policiji, s napomenom da građani ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje već da o svojoj nakani predaje obavijeste na broj telefona 192 nakon čega će policijski službenici u civilu doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo. SPRIJEČIMO TRAGEDIJU, BUDITE ODGOVORNI PREMA SEBI I BLIŽNJIMA“, poručuju iz MUP-a.

U slučaju posjedovanja ilegalnog oružja ili pronalaska oružja, građani trebaju obavijestiti policiju kako bi oružje izuzeo policijski službenik protueksplozijske službe. Važno je napomenuti da građani nikako ne smiju donositi oružje u policijsku postaju niti ga dirati do dolaska policijskih službenika te da građani ne snose nikakve sankcije.

Dodajmo kako je Ministarstvo unutarnjih poslova  u  sklopu Fonda ISF Europske unije apliciralo je projekt „Jačanje kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova“ u okviru čega provodi multimodularna široka kampanja koja se odnosi na  senzibilizaciju različitih ciljanih skupina građana  na važnost dragovoljne predaje ilegalnog oružaja.

S kampanjom se proaktivno započelo ove godine u suradnji s partnerima, lokalnom upravom i samoupravom, nadležnim državnim tijelima i institucijama, organizacijama civilnog društva, braniteljskim udrugama i drugim zainteresiranim subjektima.   Riječ je o čitavom setu preventivno-edukativnih sadržaja s ciljem senzibilizacije javnosti i poticanja građana na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, bez sankcija (audio i video spotovi, senzibilizacija putem svih društvenih mreža, web stranica, leci, virtualne edukacije i slično)

 

Upoznajte  se s preventivnim alatima i  uključite se  u Kampanju:

Web stranica kampanje sa svim informacijama o kampanji kao i uputama i savjetima za građane o dragovoljnoj predaji ilegalnog oružja:

manje-oruzja-manje-tragedija.hr

Facebook stranica kampanje:

https://www.facebook.com/Manje-oru%C5%BEja-manje-tragedija-101855678364946/


 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.