Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

U doba najveće krize u Sisku porastao broj obrtnika

I to za 16 više nego krajem prošle godine

U vrijeme gospodarske krize izazvane pandemijom COVID-19, a potom i razornim potresom, broj je obrtničkih radnji na sisačkom području posve neočekivano porastao na 904, što je za 16 više nego krajem prošle godine.

Razmatrajući taj trend članovi upravnog odbora sisačkog Udruženja obrtnika na svom su sastanku konstatirali da su mnogi iskoristili poticaje za samozapošljavanje, ali i priliku da svoje proizvodne i uslužne kapacitete stave na raspolaganje stožerima civilne zaštite u obnovi i normalizaciji života na stradalom području.

Po riječima predsjednice Udruženja Ivanke Čačić, sisački su obrtnici u humanitarne akcije uključeni neposredno nakon potresa, a sudjelovali su u evakuaciji Opće bolnice, pripremi toplih obroka, istovaru šlepera u Petrinji i drugim poslovima.

Istovremeno su provodili i humanitarne akcije Hrvatske obrtničke komore, bili na usluzi volonterima i statičarima, dobavljali namirnice i pribor za pripremu obroka i drugo.

U međuvremenu, 13 sisačkih ugostitelja iskazalo je namjeru da od Pletera u cijelosti preuzme pripremu 4100 obroka za stradalnike u Petrinji pa sada očekuju postupak javne nabave.

Također, 11 građevinara sa svojom mehanizacijom planira konkurirati za rušenje teško oštećenih objekata. Prijevoznici već sudjeluju u prijevozu obroka do korisnika, dok 50-ak mobiliziranih električara, vodoinstalatera i drugih majstora već sudjeluje u osposobljavanju privremenih i drugih stambenih objekata za smještaj građana. Budući da upravo počinje nekonstruktivna obnova oštećenih objekata, vjeruju kako će posla biti još više.

Svoje kolegijalne veze s obrtnicima iz drugih krajeva zemlje iskoristili su neposredno nakon potresa kako bi ih angažirali u pripremi hrane, dostavi donacija i drugim radovima. Posebno zapaženo bilo je angažiranje obrtnika iz Dalmacije, Slavonije, Zagreba i drugih krajeva. Samo u prvih 15 dana privatni ugostitelji pripremili su oko 35.000 obroka.

Obrtnici iz Buzeta, s kojima sisačko Udruženje već godinama ima prijateljske odnose, najavili su sanaciju oštećenja na zgradi sisačkog Doma obrtnika. Najagilnijim kolegama u humanitarnim akcijama, kako su zaključili na sjednici Upravnog odbora, Udruženje će zahvaliti prigodnim priznanjima.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.