Kamo biste svrstali gljive? Među životinje ili među biljke? Na svijetu ne postoji ni jedan organizam, ni jedna stanica slična gljivama. One su jedinstvene i kao takve plijene pažnju.
Gljive su iznimno važne. Pomoću njih se fermentacijom dobivaju kruh, vino i pivo. U biotehnološkim procesima pomoću gljiva proizvode se alkohol, limunska kiselina, mliječna kiselina, neki antibiotici, riboflavin i mnoge druge važne tvari, dok se neke vrste gljiva zbog jestivih plodišta uzgajaju za hranu.
Isto tako, gljive mogu nepovoljno utjecati na čovjeka. Parazitske gljive značajan su uzročnik bolesti gospodarski važnih biljaka pri čemu uzrokuju oko 60% biljnih bolesti. U manjoj mjeri uzrokuju bolesti životinja i čovjeka, a uzročnici su i propadanja uskladištenih namirnica.
Grana biologije koja proučava gljive naziva se mikologija.
Ne propustite prvu emisiju o gljivama u kojoj se upoznajemo s gljivarstvom i Gljivarskim društvom Kneginja Sisak u kojoj je naš gost predsjednik GD Kneginja Sisak, Marijan Sekulić.
Nova Čuvarkuća je u ovu subotu, 24. travnja samo u programu Quirinus radija od 11,20 sati.