Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

[FOTO] Prva petrinjska ekspedicija na otok Brač

Vrijeme nakon razornog potresa u Petrinji iznjedrilo je mnoga prijateljstva, a jedno njih nastalo je između članova Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Split i Ankice Krnjajić Magdić, ravnateljice OŠ Mate Lovraka Petrinja. 29.12.2020. HGSS iz Splita među prvima je stigao u razoreni grad. Nakon cjelodnevnog rada na hladnoći, potraga i pomaganja na terenu, HGSS-ovci su noćili u toploj i potresom netaknutoj OŠ Mate Lovraka Petrinja, Područnoj školi Češko selo.

Jedan od njih bio je i Petronije Tasić, poznati humanitarac iz Ronilačkog centra Draulik Milna s otoka Brača koji je u vrijeme potresa bio dežuran u Stanici Split i koordinirao je grupama koje su helikopterom, autima i kombi vozilima odlazili prema Petrinji, a po predaji dužnosti i sam se zaputio za svojim kolegama. Petronije je još u siječnju obećao ravnateljici škole da će uzvratiti gostoprimstvo tako da će učenike početkom rujna ugostiti u Milni.

Učiteljsko vijeće odlučilo je nagraditi najvrjednije učenike, pa je na Brač doputovalo 17 izvrsnih osmaša s nastavnicama i ravnateljicom.

Otokom se brzo pronijela vijest o ovom humanom činu i dolasku petrinjskih učenika. S obzirom da su mnogi Bračani nakon potresa bili u Petrinji, ovo je za njih bio nastavak petrinjske priče i željeli su se uključiti kao dobri domaćini, u čemu im je pomogla i Turistička zajednica mjesta Milna. Na Braču su učenici i nastavnici srdačno dočekani. Dio učenika bio je smješten u prostorijama Ronilačkog centra Draulik Milna, a dio u privatnom smještaju.

Tijekom 8 dana obišli su Lovreki cijeli otok Brač, posjetili bračke znamenitosti i prirodne ljepote otoka, a više od svega spoznali su kolika se ljepota krije u srcima Bračana. Uz stručno vođenje obišli su Muzej otoka Brača i Muzej uja u Škripu, vozili se gliserom i kupali na Šolti. Posjetili su Pustinju Blaca i tamošnji muzej, uživali u pogledu s najvišeg otočkog vrha Vidove gore, kao pravi speleolozi bili su u rudniku/špilji Minerva.

U Kamenoklesarskoj školi u Pučišćima saznali su sve o školovanju za zanimanje klesar. Turističkim vlakićem vozili su se od Bola do plaže Zlatni rat na kojoj su zmajarili, a na kojoj je malo dalje od njih svirala Ana Rucner. Anamarija Paradinović iz Udruge Sunce organizirala im je edukativne radionice o biologiji mora, zanimljivi kviz znanja, te im podijelila prigodne ekološke poklone. Od domaćina Petronija saznali su mnogo o ronjenju i opremi za ronjenje.

Posjetili su planinarsku kuću “Gažul”. Osim na plažama Milne, kupali su se u Lovrečini, a zahvaljujući Olife Hotelu mogli su se svaki dan kupati i u bazenu s morskom vodom. Direktorica Turističke zajednice Milne Ana Grassi s Tinejom Bonačić Piculović posjetila je učenike i svakome poklonila majicu s otisnutim simpatičnim lokalnim izrazima. Posjete navedenim bračkim lokacijama donirali su sami domaćini: Pustinja Blaca, Muzej ulja Škrip, Rudnik Minerva, Kamenoklesarska škola Pučišća, Kite school Bol, Lovrečina caffe bar, Agencija Sea You.

Ručak je svakog dana donirao jedan restoran: Kantun wine and food bar, Restoran Navigare, Restaurant Palma, Bistro Levanat Postira , Konoba Gajeta, Caffe Cocktail&wine bar Fjaka, Podhume Guesthouse, dok je doručak za sve dane boravka donirao Supermarket Alen.

“Ono što je trebao ispasti mali izlet u Milnu, pretvorilo se u prvu petrinjsku ekspediciju na otok Brač” – istaknuo je domaćin Petronije kojemu su uz sve spomenute u organizaciji pomogli i njegovi HGSS-ovci Martin Cundrič, Davor Cvitanić, Ivica Plenković i Andro Eterović.

Provedbu ovog putovanja pomogli su i Sisačko-moslavačka županija i tvrtka Gavrilović. Učenici, učitelji, ravnateljica i roditelji zahvaljuju svima na najuzbudljivijem i najljepšem učeničkom putovanju na kojemu su im Bračani pokazali kako dobrota i nesebičnost postoje i kako se dobro dobrim vraća.

Foto: Martin Cundrič

Više vijesti

Petrinja

U Petrinji je jučer svečano obilježena 33. obljetnica ustrojavanja 2. gardijske brigade „Gromovi“ i Dan 2. mehanizirane bojne „Gromovi“. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca...

Petrinja

U organizaciji Hrvatske udruge za bolesti štitnjače u nedjelju, 12. svibnja održana je javnozdravstvena akcija pod nazivom „Korak po korak zajedno: Zagreb – Petrinja“...

Petrinja

U Petrinji je jučer potpisan Ugovor o zajedničkom financiranju radova izvanrednog održavanja županijske ceste ŽC3200. Riječ je o Ulici Gromova u Petrinji, jednoj od...

Petrinja

Hrvatska udruga za bolesti štitnjače i ove godine organizira javnozdravstvenu akciju „Korak po korak Zajedno: Zagreb – Petrinja“. Predsjednica Udruge Verica Mešić s prijateljima...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.