Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

ŠRC SISAK Ravnatelju optužnica, gradonačelnica već danima šuti, a mi smo nekad pričali ovako

U uređenim sredinama alternativa je mjerilo slobode jednog društva. Svako civilizirano društvo voli i podržava alternativu.

I onda se sjetih prosvjeda mladih hokejaša i njihovih roditelja pred ulazom u Ledenu dvoranu. Nije li to bio prvi javni simptom nekog demokratskog hendikepa od kojeg boluje naša gradonačelnica? Nije li zabrana ulaska djeci željnih igre na led zajedničke nam dvorane, prvo vidljivo mahanje crnom zastavom totalitarizma? Kako to nismo prije vidjeli? Možda su neki vidjeli, ali nismo bili zainteresirani jer nisu nama bliski. Možda nismo željeli vidjeti? To je problem. Ne samo u Sisku, nego i u cijeloj Hrvatskoj.

A sve je počelo kao alternativa. Nekolicina igrača i ljubitelja hokeja, zbog njima znanog razloga, željela je osnovati novi klub. Za svakog normalnog čovjeka, a kamoli gradonačelnika, svake podrške vrijedna inicijativa.

Neka cvate tisuću cvijetova sportske aktivnosti. Neka natjecanje među sisačkim klubovima iznjedri bolje igrače i rezultate. Ali ne, to ne. Alternativno mišljenje, a kamo li djelovanje ne dolazi u obzir. Tu se upletu nekakve sisačke sportske asocijacije, pa utvrde kako to nešto nije po pravilima, zakonima i svim drugim propisima. Redari na ulazu na klizalište dobiju naređenje: “Ne puštaj bandu! To su neregularni, protuzakoniti remetilački elementi koje moramo uništiti i zatrti.”

Djecu i roditelje? Bake i djedove s njihovim unucima? Samo zato što su osnovali drugi hokejaški klub?

Pa kako se naša gradska vlast ne sjeti Vlade Janića Cape, kojem onako ponosno kliču “Smrt fašizmu, sloboda narodu”. Capo je bio tadašnja alternativa, Capo je bio protiv ondašnjih zakona i propisa, pa i protiv onih koji su ustrojili: Treblinku, Auschwitz, Dachau i Jasenovac. A sve je to bilo po nekakvom zakonu i propisu.

Jadni moji socijaldemokrati, pa zar ni to ne vidite. Capo bi, da je živ, u dresu hokejaškog kluba Siscia zajedno s tom djecom i roditeljima stajao pred zatvorenim vratima Ledene dvorane mrko gledajući u stroge i neumoljive stražare, koje ste vi naručili.

Uvodni dio ovog članka rezervirali smo za isječke iz prve epizode ciklusa “Smrt fašizmu, sloboda narodu” našeg tragisatiričnog serijala “Padaj silo i nepravdo”. Ovako smo mi pisali i promišljali o sukobu “drugog” sisačkog hokejaškog kluba i gradonačelnice Kristine Ikić – Baniček.

Danas, točnije prije desetak dana, ova priča došla je na stranice policijske bilježnice. Sisačko – moslavačka policijska uprava tada je izvijestila sljedeće:

Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku dostavili posebno izvješće protiv 62-godišnjaka zbog sumnje u počinjeno kazneno djelo Povreda ravnopravnosti. Temeljem naloga odvjetništva policija je provela kriminalističko istraživanje kojim je utvrđeno da je 62-godišnjak u razdoblju od 15. do 24. veljače 2020. godine u Sisku, kao ravnatelj jedne sportske ustanove, kojem je Grad Sisak povjerio na upravljanje sportsku dvoranu, a koju koriste sportski klubovi i građani, s ciljem da članovima jednog hokejskog kluba onemogući ulazak u dvoranu i treniranje, naložio zaštitarskoj službi da u svim terminima onemogući ulazak u dvoranu svim članovima kluba. Općinsko državno odvjetništvo u Sisku, protiv osumnjičenog 62-godišnjaka podiglo je Optužnicu zbog počinjenog kaznenog djela Povreda ravnopravnosti.

– stoji u policijskom izvješću

Naknadno se doznalo, a nije bilo teško ni samostalno zaključiti, da je glavni akter ove priče ravnatelj sisačkog ŠRC-a, Josip Mrgan. Nedugo nakon ovog izvješća, stiže i novo.

Provedenim istraživanjem je utvrđeno da je 62-godišnjak, kao ravnatelj jedne sportske ustanove na području Grada Siska, na poticaj 49-godišnjakinje, njegove zamjenice i 53-godišnjaka, voditelja odjela, u vremenu od 15. siječnja do 24. ožujka, uputio iste na više službenih putovanja osobnim automobilima iako je znao da navedena putovanja neće biti realizirana. Nadalje, ovjerio je putne račune i izvješća znajući da su u nalozima neistiniti podaci, nakon čega im je izvršena isplata u iznosu od 15.756 kuna. Daljnjim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 49-godišnjakinja, na poticaj 53-godišnjaka, istoga uputila na službeno putovanje znajući da se navedeno putovanje neće realizirati, ovjerila putne račune i izvješća u kojima su bili uneseni neistiniti podaci o korištenju privatnog automobila u službene svrhe, nakon čega mu je izvršena isplata u iznosu od 2604 kune. Protiv osumnjičenih je zbog počinjenih spomenutih kaznenih djela podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku.

– stoji u drugom policijskom izvješću

Odmah po objavi policije, za komentar smo pitali predsjednika Gradskog vijeća Bojana Dadasovića i sisačku gradonačelnicu Ikić – Baniček. Predsjednik je odgovorio sljedeće:

Nova vizija Siska podržava rad institucija te očekuje smjenu ravnatelja Mrgana. Također, Nova vizija oštro osuđujuje i korištenje institucija prisile za eliminiranje političkih protivnika te očekuje da će se s jednakom pažnjom pristupiti svim nečasnim radnjama kako unutar gradskog tako i županijskog sustava.

Bojan Dadasović (Nova vizija Siska)

Čelnik oporbe, novi predsjednik sisačkog HDZ-a Tomislav Kralj, ispred Kluba vijećnika HDZ-a, HSLS-a i HKS-a, vezano za obje optužbe u priopćenju je između ostalog poručio:

Ovakav način trošenja javnih sredstava smatramo neprihvatljivim i tražimo smjenu ravnatelja.

Neophodna je nulta stopa tolerancije prema takvim postupcima, jer djeca uvijek moraju biti na prvom mjestu. Smatramo da odgovornost treba snositi i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček koja je znala za sve što se događa, a u slučaju prve optužnice znamo da je poticala ravnatelja na nedopuštanje ulaska djeci u dvoranu.

Tomislav Kralj (HDZ)

Gradonačelnica još uvijek nije odgovorila na naš upit planira li pokrenuti smjenu ravnatelja Mrgana, niti je na bilo koji način u bilo kojem drugom mediju komentirala događanja u gradskom poduzeću.

Potom smo za komentar aktualnosti potražili ljude bliske gradskoj vlasti i razgovarali s njih dvoje. Prvi izvor je privatno vezan uz najistaknutije ljude gradske vlasti i rekao nam je sljedeće:

Nemojte se čuditi što gradonačelnica ne odgovara na vaše upite, niste jedini. Ona razgovara samo s onima koji ne propitkuju previše, a takvih je sve manje. S državne razine ostala je novinarka Đurđa Klancir, bivša glasnogovornica SDP-a i kolegica Kristininog supruga Darka u njezinom propalom projektu Business.hr, neki linkovi u Nacionalu i poneka plaćena objava. Lokalno, Grad koliko znam ima još poslovnu suradnju s Mrežom TV koja se dijelom odvija i preko njezinog nezavisnog kandidata za župana Berdaisa. S ostalima je odavno, a s nekima i nedavno zaratila. Kad vidi da više ne prolazi taktika bježanja ili izbjegavanja, onda će vjerojatno izvući stari trik iz priručnika za preživljavanje… HDZ pravosuđe, HDZ policija, HDZ ovo ono, svi protiv nje.

– navodi naš sugovornik

Drugog sugovornika smo pronašli, kako sam kaže, na izlaznim vratima iz gradskog sustava. Vrlo dobro poznaje situaciju u Gradu i SDP-u te je za potrebe ovog članka iznio svoja predviđanja:

Što se tiče Mrgana, on će gotovo sigurno dati ostavku, tako je najavio. Ali sad se javio problem oko toga na koji način će prezentirati javnosti i pravosuđu odnos s gradonačelnicom, tako da se oko toga vjerujem trenutno spori. Jer pazite, ako kaže da je za sve on kriv, zakopat će se skroz, a i svi znaju da je rat s HK Siscijom vodila i sama gradonačelnica. A opet vjerojatno ne želi umočiti i gradonačelnicu. U svakom slučaju, situacija nije dobra i neće bit dobra.

– smatra naš drugi sugovornik

Ledena dvorana je sada dostupna svim sisačkim hokejašima, zasluge za to preuzeo je predsjednik Gradskog vijeća i čelnik Nove vizije Siska Bojan Dadasović koji je o tome na svom Facebook profilu napisao:

Ledena dvorana je konačno na dispoziciji svim našim mališanima. Nezadovoljnih i dalje ima i pokušat ćemo i to dovesti u red. Zadovoljan sam.

Bojan Dadasović (Nova vizija Siska)

Zanimalo nas je kako to da je gradonačelnica, nakon žestoke retorike i raznih opravdavanja nepuštanja članova HK Siscije na led gradske dvorane, odjednom ipak popustila pa smo ju i to pitali.

Trenutno u Ledenoj dvorani mogu ravnopravno trenirati i nastupati članovi Hokejskog kluba Siscia, kako predsjednik Dadasović ističe – to je njegova zasluga, znači li to da Vas je uspio uvjeriti u suprotno pa ste promijenili stav ili se samo radi o kompromisnom dogovoru, a iza ranijih stavova i dalje stojite?

Odgovora tradicionalno nema.

Više vijesti

VIJESTI

Od 2003. godine Međunarodna organizacija rada (International Labour Organization, ILO) svakog 28. travnja u godini obilježava kao Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja pri...

Sisak

Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa srednjim školama u petak, 26. travnja 2024. godine, u Sisku je organizirala „Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije”. Na Festivalu...

Sisak

Predstavljanje knjige Valentina Ćorića „In vino libertas – Autobiografski zapisi iz Haaga“, održano je u četvrtak, 25. travnja u Dvorani „Juran i Sofija“ u...

Sisak

Na Metalurškom fakultetu u Sisku, na sveučilišnom studiju: Sigurnost, zdravlje na radu i radni okoliš, u srijedu 24. travnja 2024. godine u 16,00 sati...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.