Prošlog tjedna u Vinariji Košutić održano je kušanje i ocjenjivanje pjenušaca “Blind tasting” Moslavina Vs. Croatia 2021.
Na ocjenjivanju se kušalo 15 pjenušaca iz različitih dijelova Hrvatske, 9 pjenušaca iz Moslavine i 6 pjenušaca iz ostalih regija.
Ocjenjivači su bili: Hrvoje Košutić – vinar, Krešimir Trdenić – vinar, Nikica Katić – vinar, Janko Kezele – vinar, Igor Košutić – vinar, Damir Košutić – vinar, Drago Kezele – vinar, Hrvoje Adamović – wine enthusiast. Moderator je bio Igor Košutić, a pjenušce je posluživala Barbara Halić, buduća sommelierka.
Smisao ocjenjivanja i kušanja pjenušaca je bila da se otkrije gdje se Moslavina, kao vinska regija, nalazi u odnosu na ostatak Hrvatske te koji su potencijali pjenušavih vina iz Moslavine.
Kako bi ocjenjivači bili što objektivniji, ocjenjivanje je bilo održano “na slijepo”. Prvi pjenušci u Moslavini počeli su se proizvoditi početkom 2000. godine te su moslavački vinari skupili 20 godina iskustva u proizvodnji, a na osnovu ovog drugog po redu ocjenjivanja, ocjenjivači su zaključili kako se moslavački pjenušci mogu mjeriti s ostatkom poznatijih hrvatskih vinskih regija.
Potencijal i terroir Moslavine je velik uzimajući u obzir autohtone sorte Moslavine Škrlet i Moslavac, koji su se pokazali kao izvrsna podloga za pjenušce.
Mjesta za napredak uvijek ima, pa se tako očekuje da će se kroz koju godinu rad i trud vinara isplatiti te će Moslavina postati jedna od regija s ponajboljim pjenušcima u Republici Hrvatskoj, ali i izvan nje.