Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

[FOTO] Premijer Andrej Plenković: Ono što se nije napravilo do sada, napravit će se u budućnosti

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da Banovini nakon prve faze obnove objekata koji su lakše oštećeni u potresu, slijedi obnova zgrada s većim oštećenjima i natječaji za zamjenske kuće i stanove, rekavši da će se u budućnosti napraviti ono što se nije do sada.

“Naravno da je sada pred nama obnova onih zgrada koje su doživjele veća oštećenja. To podrazumijeva konstrukcijsku i cjelovitu obnovu te nastavak natječaja za zamjenske kuće i višestambene zgrade”, kazao je Plenković u Petrinji.

Dodao je da sve to skupa govori da se dinamika obnove ubrzava.

Predsjednik Vlade je povodom godišnjice razornog potresa sudjelovao na sjednici stožera nadležnog za obnovu Sisačko-moslavačke županije i još dvije županije.

Ocijenio je da je napravljeno puno toga. “Moglo se naravno i više, brže i bolje, ali ćemo napraviti. Ono što nije napravljeno do sada, napravit će se u budućnosti. Ali pročitajte što se sve učinilo, puno se učinilo”, poručio je.

U odgovoru na pitanje čime nije zadovoljan u obnovi, Plenković je ustvrdio da je to njezina generalna dinamika. Međutim, istaknuo je da stoji iza rada stožera za obnovu i svih koji se trude da pomognu ljudima na Banovini, unatoč tome što bi “volio da sve bude brže”.

“Ja bih volio da je sada više zgrada ovdje, da je ovdje 100 zamjenskih kuća i 20 višestambenih zgrada. Nadam se da će to biti za dvogodišnjicu puno vidljivije, ali onaj tko iole razumije u proceduru onoga što podrazumijeva projektna dokumentacija, natječaj, priprema, zna da to ne ide preko noći”, rekao je Plenković. 

Istaknuo je da je Vlada u proteklih godinu dana nastojala učiniti maksimalne napore da svim ljudima na Banovini olakša život nakon katastrofe. Podsjetio je da je Vlada, raznim mjerama, do sada u tu svrhu uložila preko milijarde kuna. Osiguran je alternativni smještaj i topli obrok, da su građani oslobađanja plaćanja električne energije, plaćanja cestarine…dodao je.

Poručio je i građama Banije da je “država tu”, te da će učiniti sve što su su obećali. Sada će se, najavio je, fokusirati da se skrati period alternativnog smještaja za 5500 ljudi koji ga trenutno koriste na Banovini. 

“Mi ćemo sada fokusirati napore da onima kojima su najugroženiji, ta pomoć bude najkonkretnija i najvidljivija, ali i da se skrati period alternativnog smještaja, koji sigurno nikome nije ugodan, lagan ili zadovoljavajuć. 

Premijer je pojasnio da je strategija obnove išla od popravka manjih oštećenja prema većima. U 2022. kreće konstrukcijska i cjelovita obnova, a na taj način će se izaći u susret očekivanjima građana koji žive u teškim uvjetima. 

“Nastavit će se obnova i onih koji su imali manja oštećenja, okvirno 26 tisuća objekata, 8000 srednje oštećenih te 4000 najviše oštećenih.  Proces će ići za sve objekte, usporedno”, izjavio je.

Upitan koji su rokovi predviđeni za završetak izgradnje zamjenskih kuća i zgrada, rekao je da se u ovom trenutku ne može znati precizno vrijeme za točan broj kuća i zgrada. Istaknuo je da su objavljeni natječaji i za zamjenske obiteljske kuće i za 10 zamjenskih zgrada sa 150 stanova. 

“Ako to sve ne bude završilo u nekim proceduralnim problemima, do kraja godine bi se sve to trebalo izgraditi”, poručio je Plenković. 

Najavio je i kako će Vlada u četvrtak usvojiti program mjera za Baniju, težak 15 milijardi kuna, te naglasio kako je jedan od ključnih projekata dovršetak autoceste između Zagreba i Siska, odnosno od Lekenika i Siska, što će biti značajni strateški impuls za revitalizaciju života na tom području.

Više vijesti

VIJESTI

Sisačkom Ircu, Da Vinciju, sutra je osam godina. Irski je vučji hrt, pasmina je to stara više od 200 godina, zaštitni znak je i...

SMŽ

Prije početka 21. sjednice Županijske skupštine na kojoj su vijećnici usvojili Prijedlog Proračuna SMŽ za 2024. godinu, župan Sisačko-moslavačke županije javno je predstavio temeljni...

Petrinja

Prosinac je najradosniji mjesec u godini. Brojni gradovi, pa tako i oni u, našoj, Sisačko-moslavačkoj županiji uz koordinaciju Turističkih zajednica nekoliko mjeseci ranije već...

Petrinja

PETAK, 1.12.10.30 sati: Program za djecu Kićenje božićnog drvca – Centar novog života NEDJELJA, 3.12.9.00 sati: Paljenje prve adventske svijeće – crkva sv. Lovre19.00...

Copyright © 2023 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.