Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

SJEDNICA VLADE 15 milijardi kuna za razvoj Banovine, iluzija je da obnova može završiti brzo

Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak na sjednici Vlade ulaganje 15 milijardi kuna u razvoj Banovine, poručivši kako su spremni raditi 24 sata dnevno, ali treba odbaciti iluziju da proces obnove zbog potresa može završiti u kratkom roku.

“Intenzivno ćemo raditi bez ikakvih lažnih obećanja ili iluzija da se proces obnove, uz ovako razorne štete, može dovršiti u ekstremno kratkom roku; nema tog područja gdje su bili veliki potresi poput ovoga gdje se sve obnovilo do godinu dana; to su lažne teze i dovode ljude u zabludu”, istaknuo je Planković na početku sjednice Vlade.

Mi smo realni i spremni raditi 24 sata na dan za cijelu Hrvatsku, a osobito za Banovinu, ali smo svjesni ta ovakvi procesi zahtijevaju pripremu i vrijeme.

– dodao je premijer

15 milijardi kuna za razvoj Banovine 

Najavio je i poseban Program mjera vrijedan 15 milijardi kuna za gospodarsku, demografsku i društvenu revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije, jer Vlada želi potaknuti razvoj Banovine kroz infrastrukturne, gospodarske i demografske projekte.

Kao jedan od ključnih projekata Plenković je izdvojio produžetkom autoceste od Lekenika do Siska.

Naveo je i da uz nastavak nekonstrukcijske obnove, sada slijedi konstrukcijska i cjelovita obnova.

Uz radove koji su u tijeku na gotovo 900 kuća, ugovorena je obnova za 3600 kuća, a u pripremi natječaj za obnovu dodatnih 1200 kuća, te su otvoreni natječaji za gradnju 165 obiteljskih kuća i 10 višestambenih zgrada, rekao je premijer,

Naglasio je kako žele da obnovljene kuće budu otpornije na potrese.

Plenković je podsjetio da je u potresu magnitude 6,2 prema Richteru u Sisačko-moslavačkoj županiji, čija je godišnjica obilježena u srijedu, život izgubilo osam osoba, oštećeno više od 40.000 kuća i zgrada, a šteta je procijenjena na 40 milijarde kuna.

Posebno je zahvalio svima koji su pomagali i pomažu nakon potresa.

Podsjetio je i na sve dosad poduzete aktivnosti – osiguranje privremenog smještaja stradalnicima, oslobađanje plaćanja električne i toplinske energije te cestarina, potpore poljoprivrednicima i poduzetnicima, isplate gradovima i županijama.

“Hrvatska Vlade je stala iza Banovine i učinila je sve što je u njenoj moći da se olakša život ljudima”, kazao je Plenković, naglasivši da je za pomoć dosad izdvojeno više od milijardu kuna, a očuvanje radnih mjesta 315 milijun kuna.

Podsjetio je kako je završena obnova 1106 kuća u koje se vratilo više od 6000 ljudi, dok je od ukupno 160.000 stanovnika Sisačko-moslavačke županije još 5600 osoba smješteno u mobilnim jedinicama.

Više vijesti

VIJESTI

Sisačkom Ircu, Da Vinciju, sutra je osam godina. Irski je vučji hrt, pasmina je to stara više od 200 godina, zaštitni znak je i...

SMŽ

Prije početka 21. sjednice Županijske skupštine na kojoj su vijećnici usvojili Prijedlog Proračuna SMŽ za 2024. godinu, župan Sisačko-moslavačke županije javno je predstavio temeljni...

Popovača

U ponedjeljak, 27. studenog 2023. godine, Neuropsihijatrijsku bolnicu “dr. Ivan Barbot Popovača” posjetio je župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak sa suradnicima. Obišao je Polikliničke...

SMŽ

Župan Ivan Celjak je na svečanosti „Ponos Sisačko-moslavačke županije za sportska postignuća“, koja je održana u prostoru sisačkog restorana Cocktail 2, uručio 169 pojedinačnih...

Copyright © 2023 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.