Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Politika

HDZ pita Peđu Grbina: Zašto šutiš o Ledenoj dvorani Zibel i kriminalu koji se tamo odvijao?

U našu redakciju stiglo je priopćenje sisačkog HDZ-a vezano uz gradnju Ledene dvorane Zibel te odnosa predsjednika SDP-a Peđe Grbina prema događanjima u Sisku.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Peđa Grbin u svoj najuži tim stavio je sisačku političarku Kristinu Ikić Baniček iako je znao za aferu Kopa Beach u vrijeme Milanovićeve Vlade koja ima sve elemente nezakonitog pogodovanja i organiziranog kriminala. Grbin predsjednik a Ikić Baniček članica Predsjedništva SDP-a u raspadu na nacionalnoj razini.

Peđa Grbin u pokušaju da bude lider oporbe komentira sve političke teme u državi. Komentirao je i revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije pa predložio da se vrati pruga koju su uklonili upravo njegovi SDP-ovci od Petrinje do Karlovca na poticaj Kristine Ikić Baniček a za vrijeme dok je Siniša Hajdaš Dončić bio ministar prometa.

Javnost zanima zašto od 2013. godine šute institucije u aferi u kojoj su mediji iznijeli sve dokaze u javnost i očito je došlo do teškog kriminala u kojem su zamračeni desetci milijuna kuna.

Peđa Grbin zašto šutiš o Ledenoj dvorani Zibel i kriminalu koji se tamo odvijao?

DETALJI NAMJEŠTANJA POSLOVA PROJEKTIRANJA I IZGRADNJE LEDENE DVORANE ZIBEL U REŽIJI KRISTINE IKIĆ BANIČEK

SDP-ova političarka Kristina Ikić Baniček primijenila je isti način zamračivanja milijuna i milijuna kuna prilikom rekonstrukcije bazena Caprag, Ledene dvorane Zibel i dvorane Zeleni Brijeg. U kolovozu 2016. godine Grad Sisak provodi postupak javne nabave za projektiranje i izgradnju kompletne ledene dvorane u Sisku po sistemu „ključ u ruke“. Detaljan opis predmeta nabave dan je u projektnom zadatku za čiju je izradu angažirana tvrtka KAP4. Procijenjena vrijednost je 18.900.000,00 kuna bez PDV-a. Dvije tvrtke dostavljaju ponudu na iznos koji premašuje procijenjenu vrijednost te kada SDP-ova sisačka političarka Kristina Ikić Baniček uviđa da procijenjena vrijednost nije dovoljna za izgradnju dvorane kakvu je zamišljala, postupak poništava. Jedna od tvrtki koja se javila i „digla cijenu“ je Gradit-projekt d.o.o. čiji je vlasnik u to vrijeme ujedno i direktor u tvrtki KAP4. Za KAP 4 će to značiti daljnji ulazak u cijelu priču oko Ledene dvorane.

Tvrtka Gradit projekt d.o.o. poznata je sisačkoj javnosti kao izvođač radova na rekonstrukciji gradskog bazena u Capragu, a pogađate, podizvoditelj za izradu projektne dokumentacije bila je tvrtka KAP4.

DIZANJE CIJENE IZGRADNJE LEDENE DVORANE – RAZLAMANJE PROJEKTA NA DVIJE UPORABNE CJELINE

Kako su uvidjeli da iznos od prvotnih 18.900.000,00 kuna bez PDV-a nije dovoljan, izrađuju novi projektni zadatak koji sada izvođenje radova dijeli u dvije grupe (uporabne cjeline), a nova procijenjena vrijednost javne nabave raste na iznos od 19 milijuna kuna, ali više ne obuhvaća cjelovitu rekonstrukciju, već samo prvu uporabnu cjelinu te izradu projektne dokumentacije.

Dakle, Grad Sisak sada u ponovljenom postupku za 19 milijuna kuna misli izgraditi samo jednu uporabnu cjelinu, plus još toliko za drugu.

U ponovljenom postupku javne nabave u studenom 2016. godine ponudu dostavlja samo Palace d.o.o. iz Zagreba te u studenom 2016. godine sklapa s gradonačelnicom, odnosno s Gradom Siskom, ugovor na iznos 23.314.546,87 kuna s PDV-om.

Sada taj posao obuhvaća samo cjelovito projektiranje dok se izvođenje radova ponavljamo odnosi samo na prvu uporabnu cjelinu. Kao podizvoditelj posao izrade projektne dokumentacije u iznosu 2.937.500,00 s PDV-om dobiva tvrtka KAP4.

Vrijedi ponovno napomenuti kako je tvrtka KAP4 u gradu Sisku dobila gotovo sve poslove projektiranja kapitalnih objekata, između ostalog i projektiranje rekonstrukcije bazena u Capragu, te sportske dvorane Zeleni Brijeg.

U rujnu 2017. godine Grad Sisak sklapa ugovor s tvrtkom Palace na iznos 10.562.307,21 kuna s PDV-om koji obuhvaća 2. fazu radova, odnosno drugu uporabnu cjelinu. Otprilike u isto vrijeme u rujnu 2017. godine KAP4 završava izmjenu i dopunu glavnog projekta te 3. listopada, u ime Grada Siska, podnosi zahtjev za izmjenu i dopunu građevinske dozvole. S njom se UKIDAJU pojedini radovi te uporabne cjeline! Što je onda s ugovorima? Ako se ukidaju pojedini radovi i uporabne cjeline, posao bi trebao pojeftiniti, zar ne? No, u Sisku se to nije dogodilo.

A još uvijek izostaje konkretna reakcija policije, DORH-a, USKOK-a.

RASTROŠNA IKIĆ BANIČEK: OD IDEJE ZA NATKRIVANJE KLIZALIŠTA I KREDITA 5 MILIJUNA KUNA, OTIŠLA NA IZGRADNJU NOVE DVORANE PREKO 40 MILIJUNA KUNA

Važno je naglasiti da sklopljeni ugovori prema projektnim zadacima između Grada Siska i tvrtke Palace za dvije uporabne cjeline nisu mijenjani niti dopunjavani iako se išlo na izmjenu i dopunu građevinske dozvole, te je Grad Sisak platio ugovorene iznose.

Postavlja se pitanje zašto je Grad Sisak ugovorio izvođenje druge uporabne cjeline kad je znao da u tom trenutku već postoji spremna izmijenjena projektna dokumentacija kojom se ukidaju ugovorene uporabne cjeline i da je taj trošak u potpunosti nepotreban? Odgovor leži u činjenici da su u tom trenutku radovi s početno planiranih 18.9 milijuna za kompletnu dvoranu „ključ u ruke“ narasli na otprilike 34 milijuna kuna s PDV-om, a u tom trenutku Siščani još uvijek nemaju zatvorenu dvoranu s kvalitetnim sustavom grijanja i hlađenja.

Peđa Grbin zašto šutiš o kriminalu članice Predsjedništva SDP-a Kristine Ikić Baniček u Sisku?”

Više vijesti

VIJESTI

Od 2003. godine Međunarodna organizacija rada (International Labour Organization, ILO) svakog 28. travnja u godini obilježava kao Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja pri...

Sisak

Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa srednjim školama u petak, 26. travnja 2024. godine, u Sisku je organizirala „Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije”. Na Festivalu...

Sisak

Predstavljanje knjige Valentina Ćorića „In vino libertas – Autobiografski zapisi iz Haaga“, održano je u četvrtak, 25. travnja u Dvorani „Juran i Sofija“ u...

Sisak

Na Metalurškom fakultetu u Sisku, na sveučilišnom studiju: Sigurnost, zdravlje na radu i radni okoliš, u srijedu 24. travnja 2024. godine u 16,00 sati...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.