Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Politika

HDZ Sisak: Na Ledenoj dvorani Zibel u Sisku ukradeno preko 10 milijuna kuna! Dokazi protiv Ikić Baniček “spremljeni” u ladici?

U našu redakciju danas je pristiglo novo priopćenje sisačkog HDZ-a pod naslovom “Na Ledenoj dvorani Zibel u Sisku ukradeno preko 10 milijuna kuna! Dokazi protiv Ikić Baniček “spremljeni” u ladici?”, u kojem iznose svoje sumnje u postupak gradnje Ledene dvorane Zibel u Sisku.

“Preko 10 milijuna kuna sisačkog novca, pod upravom Kristine Ikić Baniček završilo je u nepoznatim rukama, kršeći sve postupke ugovorene investicije “ključ u ruke” za famoznu Ledenu dvoranu Zibel. 

Kod ugovaranja „ključ u ruke“ ugovara se investicija do konačnog stupnja izvedenosti odnosno da investitor može “staviti ključ” i pokrenuti ugovorenu investiciju. Kod ugovaranja „ključ u ruke“ ne smiju se izdvajati pojedine faze radova jer nakon potpisa ugovora nisu više dozvoljeni pojedini dodatni radovi ili neke izmjene. Takvi propisi vrijede za sve, osim za sisačku gradonačelnicu Ikić Baniček.

Razlamanje postupka nabave, nakon ugovora “ključ u ruke” sklopljeno najmanje još tri ugovora, izvršeno dodatnih radova preko 10-ak milijuna kuna

Radovi na Ledenoj dvorani Zibel započeli su u ožujku 2017. godine. Pred kraj godine ulazi se u završnu fazu, radovi kasne, izvođači dobivaju nerealne rokove, rade se greške samo da se dovrši Ledena dvorana. Član sisačkog SDP-a Darko Baniček stalno je prisutan na gradilištu, „nadgleda“ posao i daje upute. Tehnički pregled je obavljen prije Nove godine, dvorana dobiva zeleno svjetlo bez obzira što je dvorana još uvijek veliko gradilište s puno nedostataka, nepravilnosti i mana.

Ledena dvorana počinje s radom krajem siječnja 2018. godine. Radovi još uvijek traju, dvorana je otvorena s istočne i zapadne strane. 

Prerezana vrpca na otvorenju, a dvorana prokišnjava, nema rasvjetu, nema grijanja

Pola godine nakon tehničkog pregleda i potvrde da je dvorana završena, radi se sustav grijanja u dvorani i postavljaju se viseći paneli iznad tribina u vrijednosti oko 5 milijuna kuna.

Vrše se radovi na sustavu za hlađenje amonijaka, postavlja se novi kondenzator na krov iznad strojarnice, montiraju se nove pumpe. Radovi traju i nisu gotovi do prve utakmice EBEL lige. Ovi radovi predstavljaju samo mali dio ulaganja u rashladni sustav, u postrojenju i kompresorskoj stanici ostaju stari kompresori čija je godina proizvodnje 1977.! Ostao je i stari glavni kolektor, stari gumeni tepih, stari glavni elektro ormar.

Nestala hokejaška ograda dokaz za kriminalne radnje teške najmanje milijun kuna skrivena u Kemokopu 

Izvode se radovi i na dijelovima donjeg objekta koje plaća sisački ŠRC. Radi se vanjski zid, fasada, sanitarni čvorovi i prostorije za djelatnike ŠRC-a vrijednosti oko pola milijuna kuna

Izvršena je i demontaža hokejaške zaštitne ograde (bande) koju je postavio glavni izvođač radova tvrtka Palace iz Zagreba a uklonila jedna druga tvrtka iz Siska kojoj je plaćeno uklanjanje, te je nova banda naručena od treće tvrtke. Vrijednost nove bande je oko jedan milijun kuna. Djelatnici ŠRC-a dobili su naputak da staru bandu moraju sakriti u skladište tvrtke Kemokop u Sisku. Kada je policija otkrila da je banda skrivena u skladištu tvrtke Kemokop, sisačka gradonačelnica Ikić Baniček naložila je da se spriječi ulazak policiji u skladište u kojoj se nalazila banda. Znala je da je stara banda dokaz za kriminalne radnje teške najmanje jedan milijun kuna.

Dvorana “ključ u ruke” otvorena, a nema ni svih zidova

Ubrzano se naručuju radovi na ulazu u staru pivovaru, zida se zid od cigle i postavljaju se vrata, a vrijednost investicije je oko pola milijuna kuna. Izvode se i radovi krečenja, postavlja se ventilacija u svlačionice.

Zid plaćen aneksom ugovora 500.000 kuna / Izvor: HDZ Sisak

Zatvara se istočna i zapadna strana Ledene dvorane, zapadna je zatvorena metalnom stolarijom dok je istočna strana zatvorena dan prije utakmice EBEL lige materijalom sličnom ceradi koji služi za hidroizolaciju krovova. Radi se o neadekvatnom za tu namjenu, jako skupom materijalu koji predstavlja samo privremeno rješenje.

Sisačka djeca ne mogu u dvoranu, no trošak odigravanja zagrebačkog kluba u Sisku platili su Siščani

U rujnu i listopadu odigrano je 5 utakmica EBEL lige. ŠRC i KHL Medveščak sklopili su ugovor o najmu Ledene dvorane Zibel za nula kunaSav trošak odigravanja zagrebačkog kluba u Sisku platili su Siščani kao i sve dodatne radove na dvorani. 

Međutim, tu nije kraj. Postojeća rasvjeta u dvorani nije bila odgovarajuća za odigravanje utakmica te tvrtka Ivas iz Zagreba postavlja dodatnu rasvjetu. 

U novoj dvorani otkriveno – ne valja ni rasvjeta 

Uzima se u najam dodatna rasvjeta, što iznosi oko sto tisuća kuna. Ista rasvjeta se koristi i za koncerte Hladnog piva i SARS-a. Za potrebe održavanja dva koncerta, ŠRC kupuje podlogu kojom se mora prekriti led. Iznos podloge (hidroizolacija i tepison) je oko 120 tisuća kuna. Da bi se skinuo i plexiglas za potrebe dva koncerta kupuju se i kolica u vrijednosti oko 60 tisuća kuna. Nakon održana dva spomenuta koncerta rasvjeta je skinuta, nema potrebe za podlogom ni kolicima.

Nakon najma rasvjete za 100 000 kuna, opet se postavlja još jedna rasvjeta, a dvorana nema ni ventilaciju

U 2019. godini održane su kvalifikacije u hokeju na ledu za OI. Na turniru su sudjelovale 4 reprezentacije. Za potrebe turnira opet se postavlja nova rasvjeta! A kao dobar domaćin, ŠRC je platio usluge zaštitarske službe u iznosu od 25 tisuća kuna.

Nakon tehničkog prijedloga i potvrde završetka Ledene dvorane krajem 2017. godine, svih dodatnih radova, Ledena dvorana u 2020. godini još nema ventilaciju. Sustav ventilacije je bio predviđen ali radovi još uvijek nisu izvedeni, te prilikom pravljenja leda dolazi do velike kondenzacije po cijeloj dvorani, posebno na krovu. Garaža za rolbu nije napravljena, prostor u kojoj je rolba neadekvatan je.

U prostor ambulante curi voda, nekoliko puta je izvršena sanacija.

U prostoru Ledene dvorane ne postoji hidrant odnosno priključak za vodu koji je nužan da se napravi led. Za pravljenje leda koristi se neadekvatan stari hidrant koji se nalazi izvan dvorane.  

Stepenice na ulazu u dvoranu se odljepljuju i nekoliko puta su sanirane.

Na spoju starog objekta i Ledene dvorane stalno prokišnjava i curi voda.

U 2020. u Ledenoj dvorani je još uvijek stara i dotrajala kompresorska stanica. Kompresori su prije radili 3 mjeseca a sada rade 9 mjeseci i pitanje je do kada će izdržati.  

Sve ovo plaćeno je novcem Siščana, procjenjuje se da je iznos gradnje premašio 60 milijuna kuna. Dok se u ŠRC-u smiju i naručuju šahovske figure za 23 000 kuna i naručuju trenirke za privatne potrebe Darka Baničeka, supruga sisačke gradonačelnice, netko u ladici drži dokaze.

Tko štiti Kristinu Ikić Baniček i koliko košta ta šutnja?”, zaključuje priopćenje za javnost sisački HDZ.

Više vijesti

VIJESTI

Od 2003. godine Međunarodna organizacija rada (International Labour Organization, ILO) svakog 28. travnja u godini obilježava kao Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja pri...

Sisak

Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa srednjim školama u petak, 26. travnja 2024. godine, u Sisku je organizirala „Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije”. Na Festivalu...

Sisak

Predstavljanje knjige Valentina Ćorića „In vino libertas – Autobiografski zapisi iz Haaga“, održano je u četvrtak, 25. travnja u Dvorani „Juran i Sofija“ u...

Sisak

Na Metalurškom fakultetu u Sisku, na sveučilišnom studiju: Sigurnost, zdravlje na radu i radni okoliš, u srijedu 24. travnja 2024. godine u 16,00 sati...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.